Makaron ze szpinakiem w sosie jogurtowym w wersji FIT

8 lutego 2019

Makaron ze szpinakiem chyba jak najbardziej wpisuje się w kanon szybkich i prostych pomysłów na obiad, bo przyrządzenie takiego posiłku nie powinno zająć Ci więcej niż 30 minut. Przygotowałam go w nieco lżejszej wersji, a i tak wyszedł niesamowicie pyszny 😁 Danie te, choć niezamierzenie jest wegetariańskie, ale równie dobrze można do niego dodać kawałki piersi kurczaka czy indyka lub, aby nadal zachować roślinny klimat pokrojone tofu. Wszystko idealnie ze sobą współgra, a sos jogurtowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Zatem pozostaje mi już tylko zachęcić Was do samodzielnego przygotowania takiego makaronu ze szpinakiem w Waszych domach. 




Składniki (2 porcje):
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 opakowanie świeżego szpinaku (200 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 120 g makaronu razowego (u mnie z samopszy od Biobabalscy)
  • 50 ml wody
  • 100 g jogurtu greckiego 10%
  • 1 czubata łyżeczka mąki owsianej lub innej 
  • sól i pieprz czarny

Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente, wg instrukcji na opakowaniu. 
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmażaj przez ok. 10 minut posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  3. Następnie dodaj liście szpinaku i duś pod przykryciem, na małym ogniu przez ok. 10 minut. W międzyczasie zamieszaj warzywami dwukrotnie. 
  4. Po tym czasie dodaj sól i pieprz.
  5. Wodę wymieszaj z jogurtem i mąką, tak aby nie było grudek. Taką miksturę wlej do warzyw i gotuj na pełnym ogniu przez ok. 5 minut, co chwilę mieszając. 
  6. Do warzyw dodaj ugotowany makaron i całość dokładnie i delikatnie wymieszaj. 

Wartości odżywcze dla 1 porcji:
energia: 380 kcal
białko: 12 g
tłuszcze: 12 g
węglowodany: 51 g
błonnik: 10 g

Brak komentarzy

Prześlij komentarz