Po spróbowaniu ciasteczka bardzo przypominały mi biszkopty, więc tak też je nazwałam. Na taką ocenę wpłynął zarówno smak, choć wydaje mi się, że bardziej struktura. W każdym razie ciasteczkowe biszkopty wyszły dosyć oryginalne, ładnie wyrośnięte i oczywiście smaczne 😄 Są mięciutkie, raczej delikatnie słodkie, czuć obecność banana i masła orzechowego, a także nutkę kokosa. Finalnie okazały się nawet ciasteczkami wegańskimi.
Składniki (7 sztuk):
- 100 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki kokosowej
- 75 g masła migdałowego (Terrasana)
- 20 g cukru kokosowego (Terrasana))
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 średni, dojrzały banan
Przygotowanie:
- Banana rozgnieć widelcem.
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą. Najlepiej dłońmi.
- Następnie uformuj 7 równych ciasteczek.
- Piecz w nagrzanym na 200°C piekarniku przez 10 minut.
Wartości odżywcze dla 1 ciasteczka:
energia: 225 kcal
białko: 8 g
tłuszcze: 12,5 g
węglowodany: 24 g
błonnik: 7 g
pyszności:)
OdpowiedzUsuń