Takiego burgera z powodzeniem możesz zrobić na obiad czy kolację. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które akurat masz w domu, aby przygotować różne wersje takiej popularnej "kanapki". U mnie nie zabrakło sporej ilości warzyw, żytniego pieczywa, kawałka chudego mięsa i pysznych dodatków w postaci pasty słonecznikowej czy sosu czosnkowego. W trwającym okresie grillowym możesz przygotować kurczaka na grillu i dodać, oprócz świeżych warzyw także te grillowane, jak papryka czy cukinia. Wyjdzie równie pysznie 😍
Składniki:
- 1 bułka
- 1 kawałek piersi z kurczaka (ok. 100 g)
- kilka plasterków pomidora
- kilka plasterków ogórka
- kilka pasków papryki czerwonej
- 1 liść sałaty
- 2 łyżeczki pasty słonecznikowej (użyłam z żurawiną od Primavika)
- 3 pieczarki
- 1/4 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- marynata do kurczaka: sól, papryka słodka, papryka ostra, curry, mieszanka ziół greckich, czosnek granulowany, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1/3 łyżeczki miodu
- 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego (użyłam o zawartości 3% tłuszczu)
- 1 mały ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka rozbij lekko dłonią i wymieszaj ze składnikami do marynaty. Odstaw na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Jeżeli nie masz czasu nie musisz marynować mięsa.
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż krótko, a następnie duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie warzywa przesuń na boki patelni, a na środek połóż pierś z kurczaka. Smaż na wolnym ogniu, z dwóch stron przez około 7 minut.
- W międzyczasie pokrój warzywa oraz przygotuj sos - wyciśnij ząbek czosnku i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Bułkę przekrój i każdą połówkę posmaruj pastą słonecznikową. Dodaj sałatę, świeże warzywa, warzywa z patelni i kurczaka. Polej sosem czosnkowym.
Pychotka! I ta przysmażona cebulka z pieczarkami <3
OdpowiedzUsuń