Burger z kurczakiem i sosem czosnkowym

1 maja 2019

Takiego burgera z powodzeniem możesz zrobić na obiad czy kolację. Jest prosty i szybki w przygotowaniu. Wystarczy kilka podstawowych składników, które akurat masz w domu, aby przygotować różne wersje takiej popularnej "kanapki". U mnie nie zabrakło sporej ilości warzyw, żytniego pieczywa, kawałka chudego mięsa i pysznych dodatków w postaci pasty słonecznikowej czy sosu czosnkowego. W trwającym okresie grillowym możesz przygotować kurczaka na grillu i dodać, oprócz świeżych warzyw także te grillowane, jak papryka czy cukinia. Wyjdzie równie pysznie 😍




Składniki:
  • 1 bułka
  • 1 kawałek piersi z kurczaka (ok. 100 g)
  • kilka plasterków pomidora
  • kilka plasterków ogórka
  • kilka pasków papryki czerwonej 
  • 1 liść sałaty
  • 2 łyżeczki pasty słonecznikowej (użyłam z żurawiną od Primavika)
  • 3 pieczarki 
  • 1/4 cebuli 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 łyżeczka oliwy 
  • marynata do kurczaka: sól, papryka słodka, papryka ostra, curry, mieszanka ziół greckich, czosnek granulowany, 1 łyżeczka sosu sojowego, 1 łyżeczka musztardy, 1/3 łyżeczki miodu
Sos czosnkowy:
  • 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego (użyłam o zawartości 3% tłuszczu)
  • 1 mały ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Pierś z kurczaka rozbij lekko dłonią i wymieszaj ze składnikami do marynaty. Odstaw na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Jeżeli nie masz czasu nie musisz marynować mięsa.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. Po chwili dodaj pokrojone w plasterki pieczarki, podsmaż krótko, a następnie duś na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie warzywa przesuń na boki patelni, a na środek połóż pierś z kurczaka. Smaż na wolnym ogniu, z dwóch stron przez około 7 minut. 
  3. W międzyczasie pokrój warzywa oraz przygotuj sos - wyciśnij ząbek czosnku i wymieszaj z pozostałymi składnikami. 
  4. Bułkę przekrój i każdą połówkę posmaruj pastą słonecznikową. Dodaj sałatę, świeże warzywa, warzywa z patelni i kurczaka. Polej sosem czosnkowym.

1 komentarz