Lekkie placuszki z cukinią i sosem jogurtowo-ziołowym

29 kwietnia 2019

Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. I choć w większości przypadków używana jest do dań na słono to należy mieć na uwadze, że równie dobrze sprawdza się także w daniach słodkich, na przykład w cieście czekoladowym, które robiłam już dawno temu (PRZEPIS TUTAJ). Cukinia jest warzywem bardzo niskokalorycznym, 100 g to zaledwie 17 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu, witaminy A, B9 czy beta karotenu. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Ja proponuję zastosować cukinie do placuszków i podać je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym. Myślę, że takie połączenie na pewno przypadnie Wam do gustu 😊




Składniki (12 placków - 2 porcje):
  • 1 cukinia (230 g po odsączeniu)
  • 40 g mąki orkiszowej 
  • 40 g mąki z ciecierzycy
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 duże jajka
  • sól i pieprz do smaku 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
Sos jogurtowo-ziołowy:
  • 200 g jogurtu greckiego (użyłam 10% tłuszczu)
  • 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego 
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku 
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku 

Przygotowanie:
  1. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz dokładnie z wody. 
  2. Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami. 
  3. Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj po łyżce masy. Smaż placuszki z dwóch stron, na średnim ogniu, po około 2 minuty, do zarumienienia. 
  4. Składniki na sos wymieszaj dokładnie ze sobą i podawaj na plackach. 

Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez sosu):
energia: 297 kcal
białko: 16,5 g
tłuszcze: 13 g
węglowodany: 30 g
błonnik: 5,2 g

Wartości odżywcze dla 1 porcji (z połową sosu):
energia: 433 kcal
białko: 22 g
tłuszcze: 23 g
węglowodany: 37,5 g
błonnik: 6,2 g

1 komentarz