Cukinia to warzywo, które można wykorzystać na wiele sposobów. I choć w większości przypadków używana jest do dań na słono to należy mieć na uwadze, że równie dobrze sprawdza się także w daniach słodkich, na przykład w cieście czekoladowym, które robiłam już dawno temu (PRZEPIS TUTAJ). Cukinia jest warzywem bardzo niskokalorycznym, 100 g to zaledwie 17 kcal. Jest źródłem potasu, magnezu, witaminy A, B9 czy beta karotenu. Zdecydowanie warto włączyć ją do swojej diety. Ja proponuję zastosować cukinie do placuszków i podać je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym. Myślę, że takie połączenie na pewno przypadnie Wam do gustu 😊
Składniki (12 placków - 2 porcje):
- 1 cukinia (230 g po odsączeniu)
- 40 g mąki orkiszowej
- 40 g mąki z ciecierzycy
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
Sos jogurtowo-ziołowy:
- 200 g jogurtu greckiego (użyłam 10% tłuszczu)
- 1 czubata łyżeczka chrzanu tartego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach i odsącz dokładnie z wody.
- Następnie wymieszaj ją z pozostałymi składnikami.
- Na patelni rozgrzej oliwę i nakładaj po łyżce masy. Smaż placuszki z dwóch stron, na średnim ogniu, po około 2 minuty, do zarumienienia.
- Składniki na sos wymieszaj dokładnie ze sobą i podawaj na plackach.
Wartości odżywcze dla 1 porcji (bez sosu):
energia: 297 kcal
białko: 16,5 g
tłuszcze: 13 g
węglowodany: 30 g
błonnik: 5,2 g
Wartości odżywcze dla 1 porcji (z połową sosu):
energia: 433 kcal
białko: 22 g
tłuszcze: 23 g
węglowodany: 37,5 g
błonnik: 6,2 g
Z takim sosikiem muszą być szczególnie pyszne :)
OdpowiedzUsuń