Przepis chyba idealny dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego, bo właśnie ten składnik jest podstawą poniższych tartaletek. Samo ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. W smaku oczywiście czuć intensywnie orzechowy akcent, który świetnie przełamuje leciutko kwaskowaty spód owsiany. Do przygotowania poniższych słodkości wykorzystałam jedne z najpyszniejszych maseł orzechowych. Są to produkty marki Orzechownia, które bardzo polecam, a szczególnie masło orzechowe o smaku słonego karmelu - jest niesamowicie dobre ❤️
Składniki (5 sztuk):
- 75 g płatków owsianych
- 1 łyżka żurawiny liofilizowanej (jako barwnik; można też użyć innych owoców)
- 25 g miodu lub syropu klonowego/daktylowego
- 25 g masła orzechowego (u mnie słony karmel od Orzechownia)
- 5 łyżek napoju roślinnego lub mleka
- 5 łyżeczek masła orzechowego (u mnie słony karmel od Orzechownia)
- 5 łyżeczek zdrowej wersji kremu czekoladowego (u mnie naturelka od Orzechownia)
Przygotowanie:
- Płatki owsiane zmiksuj z żurawiną liofilizowaną, miodem, 25 g masła orzechowego oraz napojem roślinnym. Powstałą masę podziel na 5 części i każdą wylep spód foremki silikonowej do muffinek.
- Następnie do każdej muffinki dodaj po łyżeczce masła orzechowego i łyżeczce kremu czekoladowego.
- Wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Na 20 minut przed spożyciem wyciągnij muffinkę, aby odtajała.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz