Orzechowe tartaletki bez pieczenia

21 maja 2019

Przepis chyba idealny dla wszystkich wielbicieli masła orzechowego, bo właśnie ten składnik jest podstawą poniższych tartaletek. Samo ich wykonanie jest banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. W smaku oczywiście czuć intensywnie orzechowy akcent, który świetnie przełamuje leciutko kwaskowaty spód owsiany. Do przygotowania poniższych słodkości wykorzystałam jedne z najpyszniejszych maseł orzechowych. Są to produkty marki Orzechownia, które bardzo polecam, a szczególnie masło orzechowe o smaku słonego karmelu - jest niesamowicie dobre ❤️


Składniki (5 sztuk):
  • 75 g płatków owsianych 
  • 1 łyżka żurawiny liofilizowanej (jako barwnik; można też użyć innych owoców)
  • 25 g miodu lub syropu klonowego/daktylowego 
  • 25 g masła orzechowego (u mnie słony karmel od Orzechownia)
  • 5 łyżek napoju roślinnego lub mleka
  • 5 łyżeczek masła orzechowego (u mnie słony karmel od Orzechownia)
  • 5 łyżeczek zdrowej wersji kremu czekoladowego (u mnie naturelka od Orzechownia)

Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane zmiksuj z żurawiną liofilizowaną, miodem, 25 g masła orzechowego oraz napojem roślinnym. Powstałą masę podziel na 5 części i każdą wylep spód foremki silikonowej do muffinek. 
  2. Następnie do każdej muffinki dodaj po łyżeczce masła orzechowego i łyżeczce kremu czekoladowego.
  3. Wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Na 20 minut przed spożyciem wyciągnij muffinkę, aby odtajała. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz