Naleśniki kasztanowe z twarożkiem i owocami

4 czerwca 2019

W czeluściach mojej szafki odnalazłam ostatki mąki kasztanowej, którą, z racji tego, że był poranek postanowiłam wykorzystać do naleśników. Sprawdziła się bez zarzutów, a naleśniki wyszły bardzo smaczne, delikatne, o lekko orzechowym aromacie. Myślę, że często będą pojawiać się w mojej diecie.



Składniki (1 porcja):
  • 50 g mąki kasztanowej
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka
  • 1/3 łyżeczki oleju kokosowego 
Twarożek:
  • 75 g twarogu chudego 
  • 1 łyżka jogurtu greckiego 
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka erytrytolu 
Dodatkowo:
  • garść owoców jagodowych 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju. Nalej porcję masy (podziel tak, aby wyszły minimum 4 naleśniki, chociaż mi z tej porcji zawsze wychodzi 6 sztuk) i smaż około 1 minuty, następnie przewróć na drugą stronę i smaż dosłownie jeszcze chwilkę. 
  3. Składniki na twarożek wymieszaj ze sobą i zawijaj w naleśniki. Na wierzch wyłóż owoce jagodowe, u mnie mrożone maliny i jagody kamczackie. 

Wartości odżywcze:
energia: 441 kcal
białko: 29 g
tłuszcze: 11 g
węglowodany: 65 g
błonnik: 7 g

1 komentarz