Kremowy twarożek śniadaniowy w wersji wegańskiej

6 czerwca 2019

Ten twarożek to chyba moje największe odkrycie kulinarne w tym roku. Przy okazji przygotowywania wegańskiego sernika z orzechów nerkowca (przepis tutaj) pomyślałam, że wykorzystam uniwersalność tychże orzechów i zrobię również coś na słono. Padło na twarożek, z ziołami, szczypiorkiem i rzodkiewkami. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo twarożek wyszedł przepyszny! Cudowny smak, kremowa konsystencja, świetna propozycja na śniadanie. A przy tym w pełni wegański i bezglutenowy. Zdecydowanie polecam, u mnie zagości na stałe w jadłospisie. 


Składniki (około 4 porcje):
  • 100 g orzechów nerkowca (Dukatki.pl)
  • 15 g płatków drożdżowych (Dukatki.pl)
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 4 łyżki napoju roślinnego niesłodzonego (użyłam sojowego)
  • 1/2 ząbka czosnku 
  • 1/3 łyżeczki soli 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka koperku
  • 1 łyżeczka natki pietruszki 
  • 1 łyżka szczypiorku 
  • 4 rzodkiewki 

Przygotowanie:
  1. Nerkowce przełóż do miski, zalej zimną wodą i mocz przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.
  2. Następnie zblenduj odcedzone z wody nerkowce razem z sokiem z cytryny, napojem roślinnym, czosnkiem, solą i pieprzem na gładką konsystencję. 
  3. Kolejno wymieszaj z posiekaną pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem oraz drobno pokrojonymi rzodkiewkami. 

Wartości odżywcze dla całego twarożku:
energia: 675 kcal
białko: 28 g
tłuszcze: 43 g
węglowodany: 48 g
błonnik: 8 g

Brak komentarzy

Prześlij komentarz