Ten twarożek to chyba moje największe odkrycie kulinarne w tym roku. Przy okazji przygotowywania wegańskiego sernika z orzechów nerkowca (przepis tutaj) pomyślałam, że wykorzystam uniwersalność tychże orzechów i zrobię również coś na słono. Padło na twarożek, z ziołami, szczypiorkiem i rzodkiewkami. Pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę, bo twarożek wyszedł przepyszny! Cudowny smak, kremowa konsystencja, świetna propozycja na śniadanie. A przy tym w pełni wegański i bezglutenowy. Zdecydowanie polecam, u mnie zagości na stałe w jadłospisie.
Składniki (około 4 porcje):
- 100 g orzechów nerkowca (Dukatki.pl)
- 15 g płatków drożdżowych (Dukatki.pl)
- 4 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki napoju roślinnego niesłodzonego (użyłam sojowego)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 łyżka szczypiorku
- 4 rzodkiewki
Przygotowanie:
- Nerkowce przełóż do miski, zalej zimną wodą i mocz przez minimum 8 godzin, a najlepiej całą noc.
- Następnie zblenduj odcedzone z wody nerkowce razem z sokiem z cytryny, napojem roślinnym, czosnkiem, solą i pieprzem na gładką konsystencję.
- Kolejno wymieszaj z posiekaną pietruszką, koperkiem, szczypiorkiem oraz drobno pokrojonymi rzodkiewkami.
Wartości odżywcze dla całego twarożku:
energia: 675 kcal
białko: 28 g
tłuszcze: 43 g
węglowodany: 48 g
błonnik: 8 g
Brak komentarzy
Prześlij komentarz