Kremy czy pisząc inaczej budynie jaglane chyba nigdy mi się nie znudzą. Są smaczne, można tworzyć przeróżne warianty smakowe, a ponad to są szybkie i proste w przygotowaniu. Jeżeli zrobisz podwójną czy nawet potrójną porcję to śniadanie czy przekąskę masz już z głowy na następne dni. Dzisiaj mam dla Was wersję intensywnie kokosową z porcją sezonowych owoców, u mnie akurat jagody.
Składniki:
- 50 g kaszy jaglanej
- 150 ml wody
- opakowanie (160 g) jogurtu kokosowego bez cukru (Planton)
- 30 g erytrytolu
- 10 g wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą, następnie przełóż do rondelka i podprażaj przez kilka minut, ciągle mieszając, aż kasza wydobędzie delikatny, orzechowy aromat. Wtedy zalej kaszę wodą i gotuj około 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Odstaw, aby ostygła.
- Następnie razem z pozostałymi składnikami zmiksuj ją w blenderze na gładki krem.
- Przed podaniem możesz dodaj wybrane owoce jagodowe.
Witam, świetny przepis, czy nada się jako kr do tortu?
OdpowiedzUsuńHej, myślę, że mógłby się nadać :)
Usuń