Omlet z masłem orzechowym i owocami

29 lipca 2019

Klasyczne połączenie banana i masła orzechowego nigdy nie zawodzi. Do tego kwaskowe maliny i mamy pyszne połączenie, które z powodzeniem można zastosować na puszystym omlecie. W efekcie mamy prosty, szybki i smaczny pomysł na śniadanie.


Składniki:
  • 40 g mąki orkiszowej
  • 10 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka erytrytolu 
  • 1 jajko
  • 50 g mleka
  • 1/3 łyżeczki oleju kokosowego 
Dodatki:

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  2. Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel olej. Wlej masę, rozsmaruj na powierzchni patelni (ja używam małej) i smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie przewróć na drugą stronę i smaż już bez przykrycia, przez około 2-3 minuty.
  3. Gotowego omleta posmaruj masłem orzechowym i ułóż owoce. 

Wartości odżywcze dla całego omleta z dodatkami:
energia: 513 kcal
białko: 22 g
tłuszcze: 23 g
węglowodany: 62 g
błonnik: 15 g

Brak komentarzy

Prześlij komentarz