Wegańskie babeczki bananowe z czekoladą - najlepsze!

2 sierpnia 2019

Przepyszne muffinki w wersji roślinnej i bezglutenowej, w których główną rolę odgrywa banan, czekolada oraz składnik nadający pięknego, złocistego koloru. Koniecznie sprawdź, co to takiego, a następnie przygotuj najlepsze, najsmaczniejsze, mięciutkie, lekko wilgotne i delikatne babeczki, które oczarują Twoje kubki smakowe 💗 Ostrzegam, że na jednej ciężko skończyć 😁




Składniki (10 muffinek):
  • 250 g bananów, bardzo mocno dojrzałych
  • 100 g mąki gryczanej
  • 15 g wiórków kokosowych 
  • 10 g Złota Kurkuma Latte (Vivo Life - Siła Roślin)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 50 g masła migdałowego 
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 125 g napoju roślinnego, u mnie sojowe  

Przygotowanie:
  1. Banany rozgnieć widelcem na mus, nie musi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj.
  2. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj. 
  3. Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości. 
  4. Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg).

Wartości odżywcze dla 1 muffinki:
energia: 134 kcal
białko: 3 g
tłuszcze: 6 g
węglowodany: 18 g
błonnik: 2 g


♥️ Jeżeli nie masz dostępu do Złota Kurkuma Latte dodaj 1/2 łyżeczki zwykłej kurkumy lub pomiń ten składnik, aczkolwiek dzięki niemu muffinki nabierają złocistego koloru, pysznego aromatu i smaku. 
♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe. 
♥️ W przepisie użyłam gorzkiej czekolady bez cukru, z dodatkiem jagód goji, stąd widoczne kawałeczki czerwonych owoców. Z powodzeniem użyj zwykłej gorzkiej czekolady.

1 komentarz