Przepyszne muffinki w wersji roślinnej i bezglutenowej, w których główną rolę odgrywa banan, czekolada oraz składnik nadający pięknego, złocistego koloru. Koniecznie sprawdź, co to takiego, a następnie przygotuj najlepsze, najsmaczniejsze, mięciutkie, lekko wilgotne i delikatne babeczki, które oczarują Twoje kubki smakowe 💗 Ostrzegam, że na jednej ciężko skończyć 😁
Składniki (10 muffinek):
- 250 g bananów, bardzo mocno dojrzałych
- 100 g mąki gryczanej
- 15 g wiórków kokosowych
- 10 g Złota Kurkuma Latte (Vivo Life - Siła Roślin)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g masła migdałowego
- 50 g gorzkiej czekolady
- 125 g napoju roślinnego, u mnie sojowe
Przygotowanie:
- Banany rozgnieć widelcem na mus, nie musi być aż tak bardzo idealny. Czekoladę drobno posiekaj.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Do silikonowych foremek na muffinki przełóż ciasto, do 3/4 ich wysokości.
- Wstaw do nagrzanego na 180°C piekarnika i piecz przez 20 minut (u mnie termoobieg).
Wartości odżywcze dla 1 muffinki:
energia: 134 kcal
białko: 3 g
tłuszcze: 6 g
węglowodany: 18 g
błonnik: 2 g
♥️ Jeżeli nie masz dostępu do Złota Kurkuma Latte dodaj 1/2 łyżeczki zwykłej kurkumy lub pomiń ten składnik, aczkolwiek dzięki niemu muffinki nabierają złocistego koloru, pysznego aromatu i smaku.
♥️ Masło migdałowe możesz zamienić na dowolne masło orzechowe.
Ten żółty kolor mnie urzekł. Wyglądają fenomenalnie. ; )
OdpowiedzUsuń