Czekoladowe placuszki gryczane - wegańskie i bezglutenowe

19 sierpnia 2019

Placuszki w wersji roślinnej, czyli pozbawione jednego z głównych składników tradycyjnych pankejków, a mianowicie jajka mogą czasami nie wyjść takie, jak byśmy tego oczekiwali. Mnie też niekiedy efekt końcowy w takich przypadkach nie zadowala, jednak te poniższe placuszki wyszły naprawdę bardzo smaczne i szczerze mogę je Wam polecić. Są puszyste i mięciutkie, a kakaowo-bananowo-kokosowe smaki pysznie ze sobą współgrają. 



Składniki (1 porcja):
  • 50 g mąki gryczanej
  • 10 g Czekoladowego Latte (Vivo Life - Siła Roślin)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego 
  • 1/2 banana dojrzałego
  • 80 g jogurtu kokosowego 
  • 20 g napoju roślinnego 
  • 1/2 łyżeczki oleju kokosowego 

Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieć widelcem na możliwie najgładszy mus. 
  2. Następnie wymieszaj go ze wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz oleju).
  3. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy. Smaż placki na nieco większym niż średni ogniu, z dwóch stron, do zarumienienia. 
  4. Podawaj z dodatkami. U mnie pozostała część jogurtu kokosowego i banana, a także świeże maliny z borówkami. 

♥️ Jeżeli nie posiadasz Czekoladowego Latte zamień produkt na zwykłe kakao. 
♥️ Cukier kokosowy możesz zamienić na erytrytol lub ksylitol.

Brak komentarzy

Prześlij komentarz