Placuszki w wersji roślinnej, czyli pozbawione jednego z głównych składników tradycyjnych pankejków, a mianowicie jajka mogą czasami nie wyjść takie, jak byśmy tego oczekiwali. Mnie też niekiedy efekt końcowy w takich przypadkach nie zadowala, jednak te poniższe placuszki wyszły naprawdę bardzo smaczne i szczerze mogę je Wam polecić. Są puszyste i mięciutkie, a kakaowo-bananowo-kokosowe smaki pysznie ze sobą współgrają.
Składniki (1 porcja):
- 50 g mąki gryczanej
- 10 g Czekoladowego Latte (Vivo Life - Siła Roślin)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru kokosowego
- 1/2 banana dojrzałego
- 80 g jogurtu kokosowego
- 20 g napoju roślinnego
- 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Banana rozgnieć widelcem na możliwie najgładszy mus.
- Następnie wymieszaj go ze wszystkimi pozostałymi składnikami (oprócz oleju).
- Na patelni rozgrzej olej i nakładaj po łyżce masy. Smaż placki na nieco większym niż średni ogniu, z dwóch stron, do zarumienienia.
- Podawaj z dodatkami. U mnie pozostała część jogurtu kokosowego i banana, a także świeże maliny z borówkami.
♥️ Jeżeli nie posiadasz Czekoladowego Latte zamień produkt na zwykłe kakao.
♥️ Cukier kokosowy możesz zamienić na erytrytol lub ksylitol.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz