Pomysł na tego omleta zrodził się bardzo spontanicznie, bo w lodówce znalazłam wymagający już zużycia serek wiejski. Pomyślałam, aby połączyć go z innymi składnikami i stworzyć omleta w wersji proteinowej. Omlet wyszedł pyszny, a zawartość białka jest naprawdę imponująca, bo sięga niemalże 50 g 😮 Dzięki temu omlet syci naprawdę na długi czas, mimo że nie zjadłam go całego. Z dodatkami widocznymi na zdjęciu smakuje fantastycznie.
Składniki:
- 150 g serka wiejskiego lekkiego
- 30 g płatków owsianych
- 1 miarka (30 g) odżywki białkowej, u mnie biała czekolada z maliną (SFD)
- 1 jajko M (50 g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 1/3 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki (oprócz oleju) przełóż do blendera i dokładnie zmiksuj na jednolitą masę.
- Na patelni rozgrzej dosłownie kilka kropel oleju i wylej masę. Smaż pod przykryciem, na średnim ogniu przez około 4-5 minut. Przewróć omleta z drugiej strony i smaż ponownie 4-5 minut pod przykryciem.
- Gotowego omleta podawaj z dodatkami. Bardzo polecam skorzystać z moich propozycji. Kremy i frużeliny smakują przepysznie.
Wartości odżywcze całego omleta bez dodatków:
energia: 456 kcal
białko: 48 g
tłuszcze: 16 g
węglowodany: 31 g
błonnik: 2 g
⇾ Z kodem zdrowie_na_jezyku zyskasz 10% rabatu na produkty ALL i SFD Nutrition w sklepie SFD.
O nieee, ale sobie narobiłam na to ochoty, wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńwyglądają ekstra! a co można dodać zamiast odżywki białkowej? budyń bez cukru? :)
OdpowiedzUsuńNic. To jest omlet typowo proteinowy, stworzony na potrzeby wykorzystania białka w proszku. Nie dodając tego składnika nie wyjdzie omlet ze zdjęcia :)
Usuń