Dorsz w pomidorach - prosto, zdrowo, smacznie

4 sierpnia 2019

Myślę, że ryba przygotowana w poniższy sposób może zasmakować nawet tym, którzy stronią od jedzenia ryb, ze względu na ich zapach czy smak. Wychodzi niebywale pyszna, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. W przepisie użyłam dorsza, który jest m.in. bardzo dobrym źródłem selenu, jodu czy pełnowartościowego, chudego białka. Z kolei porcja pomidorów dostarczy nam cennego likopenu, wykazującego pozytywne działanie w profilaktyce nowotworów, działa przeciwzapalnie, usuwa wolne rodniki. W połączeniu z porcją wybranych węglowodanów mamy pyszny i zdrowy posiłek.


Składniki (1 porcja):

Przygotowanie:
  1. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i chilli. 
  2. Po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę pomidory. Smaż na największym ogniu przez około 7-10 minut, do momentu aż sok z pomidorów niemalże odparuje całkowicie. Od czasu do czasu zamieszaj i posyp bazylią. 
  3. Teraz dodaj pokrojone na większe kawałki filety rybne obsypane obficie przyprawą do ryb. 
  4. W dalszym ciągu smaż na największym ogniu. Po około minucie przewróć kawałki ryb na drugą stroną i pozostaw na ogniu przez jeszcze około 3 minuty. W tym momencie możesz potrawę posypać odrobinką soli. Staraj się nie przesuwać za bardzo ryby, ponieważ może się rozwalić. 
  5. Gotową potrawę podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dodaj listki bazylii. 

Brak komentarzy

Prześlij komentarz