Myślę, że ryba przygotowana w poniższy sposób może zasmakować nawet tym, którzy stronią od jedzenia ryb, ze względu na ich zapach czy smak. Wychodzi niebywale pyszna, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. W przepisie użyłam dorsza, który jest m.in. bardzo dobrym źródłem selenu, jodu czy pełnowartościowego, chudego białka. Z kolei porcja pomidorów dostarczy nam cennego likopenu, wykazującego pozytywne działanie w profilaktyce nowotworów, działa przeciwzapalnie, usuwa wolne rodniki. W połączeniu z porcją wybranych węglowodanów mamy pyszny i zdrowy posiłek.
Składniki (1 porcja):
- 150 g polędwicy z dorsza atlantyckiego
 - 1 łyżka oliwy
 - 1/3 cebuli
 - 1 ząbek czosnku
 - 1/3 papryczki chilli
 - 3 średnie pomidory
 - szczypta bazylii
 - 2 łyżeczki przyprawy do ryby bez dodatku soli (Knorr)
 - szczypta soli opcjonalnie
 
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i chilli.
 - Po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę pomidory. Smaż na największym ogniu przez około 7-10 minut, do momentu aż sok z pomidorów niemalże odparuje całkowicie. Od czasu do czasu zamieszaj i posyp bazylią.
 - Teraz dodaj pokrojone na większe kawałki filety rybne obsypane obficie przyprawą do ryb.
 - W dalszym ciągu smaż na największym ogniu. Po około minucie przewróć kawałki ryb na drugą stroną i pozostaw na ogniu przez jeszcze około 3 minuty. W tym momencie możesz potrawę posypać odrobinką soli. Staraj się nie przesuwać za bardzo ryby, ponieważ może się rozwalić.
 - Gotową potrawę podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dodaj listki bazylii.
 
Brak komentarzy
Prześlij komentarz