Myślę, że ryba przygotowana w poniższy sposób może zasmakować nawet tym, którzy stronią od jedzenia ryb, ze względu na ich zapach czy smak. Wychodzi niebywale pyszna, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. W przepisie użyłam dorsza, który jest m.in. bardzo dobrym źródłem selenu, jodu czy pełnowartościowego, chudego białka. Z kolei porcja pomidorów dostarczy nam cennego likopenu, wykazującego pozytywne działanie w profilaktyce nowotworów, działa przeciwzapalnie, usuwa wolne rodniki. W połączeniu z porcją wybranych węglowodanów mamy pyszny i zdrowy posiłek.
Składniki (1 porcja):
- 150 g polędwicy z dorsza atlantyckiego
- 1 łyżka oliwy
- 1/3 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 papryczki chilli
- 3 średnie pomidory
- szczypta bazylii
- 2 łyżeczki przyprawy do ryby bez dodatku soli (Knorr)
- szczypta soli opcjonalnie
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem i chilli.
- Po chwili dodaj obrane ze skórki i pokrojone w małą kostkę pomidory. Smaż na największym ogniu przez około 7-10 minut, do momentu aż sok z pomidorów niemalże odparuje całkowicie. Od czasu do czasu zamieszaj i posyp bazylią.
- Teraz dodaj pokrojone na większe kawałki filety rybne obsypane obficie przyprawą do ryb.
- W dalszym ciągu smaż na największym ogniu. Po około minucie przewróć kawałki ryb na drugą stroną i pozostaw na ogniu przez jeszcze około 3 minuty. W tym momencie możesz potrawę posypać odrobinką soli. Staraj się nie przesuwać za bardzo ryby, ponieważ może się rozwalić.
- Gotową potrawę podawaj z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Dodaj listki bazylii.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz