Nie ma to jak świeże pieczywo o poranku. A już w ogóle jeśli takie pieczywo przygotujemy samodzielnie w domu. Wiadomo, zawsze jest to bardziej czasochłonne aniżeli wyjście do pobliskiej piekarni czy sklepu. Jednak takie własnoręcznie przygotowane bułeczki czy chleb rekompensują wszystko. Ja postanowiłam nieco urozmaicić tradycyjny wypiek i do ciasta dodałam drobno zmielone migdały. Efekt wyszedł genialny. Bułeczki są pulchne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. W towarzystwie naturalnego serka, świeżych warzyw, ziół powstaje nam pyszny i pożywny posiłek. Takie kanapki lubię posypać sobie nasionami czarnuszki lub skropić zimnotłoczonym olejem z tych nasion od Tłoczni Karkonoskiej. Zyskujemy na smaku, jak i wartościach odżywczych, bo czarnuszka to zdecydowanie warta uwagi roślina.
Składniki (8 bułek):
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 80 g migdałów (Karkonoska Tłocznia)
- 200 ml wody
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 100 ml gorącej wody
Przygotowanie:
- W rondelku podgrzej 200 ml wody i rozpuść w niej drożdże wraz z cukrem i łyżką pszennej mąki (z puli 250 g). Odstaw na 15 minut.
- Do miski wsyp mąki, posiekane migdały (zmiksuj w malakserze na malutkie kawałki lub drobno posiekaj nożem) i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 100 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut.
- Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość.
- Następnie podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Bułki piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.
Takie coś naprawdę bardzo pysznie wygląda.Może kiedyś w przyszłości takie coś sobie zjem.
OdpowiedzUsuń