Bułeczki pszenno-pełnoziarniste z migdałami

15 czerwca 2020

Nie ma to jak świeże pieczywo o poranku. A już w ogóle jeśli takie pieczywo przygotujemy samodzielnie w domu. Wiadomo, zawsze jest to bardziej czasochłonne aniżeli wyjście do pobliskiej piekarni czy sklepu. Jednak takie własnoręcznie przygotowane bułeczki czy chleb rekompensują wszystko. Ja postanowiłam nieco urozmaicić tradycyjny wypiek i do ciasta dodałam drobno zmielone migdały. Efekt wyszedł genialny. Bułeczki są pulchne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz. W towarzystwie naturalnego serka, świeżych warzyw, ziół powstaje nam pyszny i pożywny posiłek. Takie kanapki lubię posypać sobie nasionami czarnuszki lub skropić zimnotłoczonym olejem z tych nasion od Tłoczni Karkonoskiej. Zyskujemy na smaku, jak i wartościach odżywczych, bo czarnuszka to zdecydowanie warta uwagi roślina. 


Składniki (8 bułek):
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 80 g migdałów (Karkonoska Tłocznia)
  • 200 ml wody
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 ml gorącej wody

Przygotowanie:
  1. W rondelku podgrzej 200 ml wody i rozpuść w niej drożdże wraz z cukrem i łyżką pszennej mąki (z puli 250 g). Odstaw na 15 minut. 
  2. Do miski wsyp mąki, posiekane migdały (zmiksuj w malakserze na malutkie kawałki lub drobno posiekaj nożem) i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 100 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10  minut. 
  3. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość.
  4. Następnie podziel ciasto na 8 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
  5. Bułki piecz około 20 minut w temperaturze 180°C.

1 komentarz

  1. Takie coś naprawdę bardzo pysznie wygląda.Może kiedyś w przyszłości takie coś sobie zjem.

    OdpowiedzUsuń