Niedobór poszczególnych składników, witamin, minerałów może wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu, prowadząc do występowania zaburzeń w obszarze działania różnych układów. Dlatego tak bardzo istotne jest stosowanie urozmaiconej diety, bogatej w warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste zboża, orzechy, nasiona, pestki, nabiał, tłuste i chude ryby, chude mięso. Różnorodny jadłospis zapobiegnie ewentualnym niedoborom, bez konieczności stosowania suplementów diety. Jednak istnieje wiele przypadków, w których nie zawsze możemy dostarczyć wszystkich niezbędnych do życia i właściwego funkcjonowania składników. W takich sytuacjach z pomocą przychodzą nam suplementy, które w dzisiejszych czasach mamy pod dostatkiem, dlatego równie istotnym elementem, oprócz podjęcia decyzji o suplementacji jest także dobry wybór konkretnego preparatu.
W poniższym poście chciałabym Ci przedstawić jedne z najważniejszych składników, które bardzo często są niedoborowe w naszej diecie. Mowa o kwasach tłuszczowych omega 3 oraz witaminie D. W dalszej części wpisu znajdziesz najistotniejsze informacje na ich temat, dowiesz się dlaczego są tak ważne dla naszego zdrowia oraz przedstawię Ci najnowszy produkt marki Möller’s, jakim jest suplement łączący w sobie dwa dzisiaj omawiane składniki - omega 3 i witaminę D. Niezwykle istotnym faktem na jego temat, o którym warto napisać już we wstępie jest to, że to produkt odpowiedni dla wegan i wegetarian, powstały w odpowiedzi na oczekiwania osób prowadzących roślinną dietę, a także dla tych, którzy mają dużą świadomość odnośnie ochrony środowiska. Więcej poniżej, zapraszam do lektury.
ZNACZENIE OMEGA 3
० zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym także chorób o charakterze zapalnym (np. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca)
० zmniejszają stężenie trójglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz frakcji LDL, a zwiększają tę frakcję dobrą, czyli HDL
० poprawiają wrażliwość insulinową
० zatrzymują powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych i mózgowych
० przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi
० zapobiegają zaburzeniom rytmu serca
० wykazują pozytywne działanie w zapobieganiu depresji i łagodzeniu jej objawów
० wpływają pozytywnie na regenerację u osób czynnie uprawiających sport
० są niezbędne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży, a także utrzymania zdrowia w wieku dorosłym
० wykazują działanie profilaktyczne w otyłości i towarzyszącym zespole metabolicznym
० dobrze wpływają na funkcje poznawcze i sprawność umysłową, a więc odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego u dzieci czy zapobiegają np. demencji starczej
० zmniejszają apetyt, zwiększają uczucie sytości, zatem wskazane są w dietach odchudzających
० zmniejszają ryzyko chorób nowotworowych, układu sercowo-naczyniowego, a dzięki właściwościom przeciwzapalnym także chorób o charakterze zapalnym (np. reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca)
० zmniejszają stężenie trójglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz frakcji LDL, a zwiększają tę frakcję dobrą, czyli HDL
० poprawiają wrażliwość insulinową
० zatrzymują powstawanie zakrzepów w naczyniach krwionośnych i mózgowych
० przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi
० zapobiegają zaburzeniom rytmu serca
० wykazują pozytywne działanie w zapobieganiu depresji i łagodzeniu jej objawów
० wpływają pozytywnie na regenerację u osób czynnie uprawiających sport
० są niezbędne do prawidłowego wzrostu dzieci i młodzieży, a także utrzymania zdrowia w wieku dorosłym
० wykazują działanie profilaktyczne w otyłości i towarzyszącym zespole metabolicznym
० dobrze wpływają na funkcje poznawcze i sprawność umysłową, a więc odgrywają ważną rolę w rozwoju układu nerwowego u dzieci czy zapobiegają np. demencji starczej
० zmniejszają apetyt, zwiększają uczucie sytości, zatem wskazane są w dietach odchudzających
ZNACZENIE WITAMINY D
० reguluje homeostazę wapniowo-fosforanową - zwiększa wchłanianie wapnia i fosforu z pożywienia
० jest niezbędna dla budowy mocnych i kości i zębów
० bierze udział w prawidłowym funkcjonowaniu układu mięśniowego, nerwowego, hormonalnego
० dba o odporność organizmu
० jej niedobór może mieć związek z rozwojem niektórych nowotworów, chorób serca oraz chorób o podłożu autoimmunologicznym (np. cukrzyca, reumatoidalne zapalenie stawów)
Zarówno kwasy tłuszczowe omega 3, jak i witamina D to składniki, które nie zawsze łatwo jest nam uzupełnić i zapewnić zalecaną normę. Aby dostarczyć sobie omega 3 musimy spożyć odpowiednią ilość danej żywności, ponieważ nasz organizm nie ma zdolności do samodzielnego wytwarzania tych związków. Źródłem omega 3 są głównie tłuste ryby, owoce morza oraz tran. Słabszej jakości omega 3 znajdziesz w nasionach siemienia lnianego, nasionach chia, oleju lnianym czy orzechach włoskich. Zatem jeżeli nie jesz tłustych ryb, bo na przykład ich nie lubisz czy spożywasz je bardzo sporadycznie lub po prostu stosujesz dietę wykluczającą te składniki to dobrym rozwiązaniem będzie suplementacja dobrej jakości preparatem omega 3. Odnośnie witaminy D to bardzo ciężko dostarczyć ją z dietą, bo głównym jej źródłem są promienie słonecznie, czyli synteza skórna. Dlatego od początku września do końca kwietnia jest koniecznie jej suplementowanie, a gdy w pozostałych miesiącach także jesteśmy narażeni na niedobór promieni słonecznych, bo na przykład unikamy słońca, na co dzień pracujemy w zamkniętych pomieszczeniach, bez dostępu do słońca to wówczas należy kontynuować suplementację tym składnikiem.
Wiesz już, jakie znaczenie mają dla Twojego zdrowia kwasy tłuszczowe omega 3 i witamina D oraz to, że ich zalecane pokrycie nie koniecznie należy do najłatwiejszych. Teraz mogę Ci polecić produkt, dzięki któremu zadbasz o prawidłowy podaż tych składników. Marka Möller’s stworzyła nowy, naprawdę świetny produkt, jakim jest wegańskie omega 3 połączone z witaminą D o wysokiej aktywności biologicznej. Möller’s Algi stanowi dobre uzupełnienie codziennej diety w te jakże istotne dla naszego zdrowia składniki. Suplement jest w 100% roślinny, zatem odpowiedni dla osób będących na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Oczywiście mogą z niego korzystać także osoby spożywające produkty zwierzęce i odzwierzęce. Fakt, że produkt jest wykonany z surowców roślinnych to odpowiedź marki na oczekiwania konsumentów, wśród których znajduje się już ogromna ilość osób stosujących dietę wegańską, a także taka, która dopiero planuje wdrożyć jej zasady w życie. Kwasy tłuszczowe omega 3, zawarte w Möller’s Algi są pozyskiwane w sposób naturalny i etyczny. Otoczka kapsułki także jest pochodzenia roślinnego. Zalecana jedna kapsułka dziennie dostarcza 625 mg oleju z alg, w tym rekomendowane 250 mg DHA oraz 6,25 mg EPA.
Möller’s Algi znajduje się w kartonowym opakowaniu, gdzie tekturka pochodzi z odpowiedzialnych źródeł i posiada certyfikat FSC. Co to oznacza? FSC to globalna organizacja non-profit, która ustanawia standardy odpowiedzialnego zarządzania lasami, zarówno środowiskowe, jak i społeczne. Jeśli produkt posiada logo FSC na opakowaniu, możesz być pewien, że został on wykonany z drewna pochodzącego z odpowiedzialnych źródeł. W ten sposób certyfikat FSC pomaga lasom pozostać kwitnącym środowiskiem dla przyszłych pokoleń, pomagając w dokonywaniu etycznych i odpowiedzialnych wyborów.
#mollersalgi
Brak komentarzy
Prześlij komentarz