niedziela, 13 października 2013

Gołąbki z kaszą gryczaną, kurczakiem i prawdziwkami :)

Wypad do lasu można zaliczyć do jak najbardziej udanych :) Kosze pełne grzybów, a wśród nich piękne, dorodne prawdziwki. A więc trzeba je jakoś wykorzystać. Zapraszam na gołąbki!




Składniki na 8 gołąbków:
- kapusta włoska
- pół woreczka kaszy gryczanej prażonej
- 200 g piersi z kurczaka
- 200 g prawdziwków
- przyprawy: pieprz, sól wg upodobań (u mnie dodatkowo chilli i oregano)

Przygotowanie:
1. Gotujemy kaszę gryczaną.
2. Dusimy na patelni pokrojone w plasterki prawdziwki.
3. Kapustę gotujemy do momentu możliwości ściągnięcia z niej liści.
4. Za pomocą maszynki mielimy pierś z kurczaka i grzybki.
5. Łączymy ze sobą pierś, grzyby, kaszę i przyprawy.
6. Zawijamy farsz w liście kapusty.
7. Gotowe gołąbki układamy w rondelku, na którego spodzie wykładamy liście kapusty, zalewamy wodą z ugotowanej kapusty i dusimy ok. 40 minut.

2 komentarze:

  1. bardzo ciekawy pomysł na gołąbki ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie przepadam za gołąbkami, ale to mówią do mnie, że są pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...