Najlepszym elementem tej tarty jest ciasto. Bardzo dobre, a ponad to pozbawione tłuszczów i mimo tego nadal kruche, jak na tarte przystało.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej
- 100 ml mleka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 żółtka
- 2-3 łyżki miodu
- 2 budynie czekoladowe
- 750 ml mleka
- ksylitol/erytrol wg uznania
Przygotowanie:
- Składniki na ciasto połącz ze sobą i ugnieć. Uwaga! Ciasto wyjdzie bardzo kleiste. Aby wyłożyć nim formę silikonową, należy pomóc sobie szklanką z ciepłą wodą. Mocząc dłonie w wodzie ciasto nie będzie się tak przyklejać. Uformowane ciasto nakłuj widelcem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 180*C, na ok. 25 minut. Po upieczeniu, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto na ok. 10-15 minut.
- W tym czasie przygotuj masę budyniową. To nic innego jak ugotowany zwyczajny budyń. Jest mniej mleka, aby masa była bardziej gęsta.
- Na gotowe ciasto wylej masę budyniową i schłodź (w lodówce, a porą zimową na parapecie). Po kilku godzinach ciasto jest gotowe.
świetna ! taka prosta, i pewnie bardzo smaczna :) poza tym zdrowo :)
OdpowiedzUsuń