poniedziałek, 21 października 2013

Muffinki gruszkowe, bez cukru i tłuszczu :)

Po otwarciu piekarnika poczujesz aromatyczną woń pieczonej gruszki i pełną słodycz. Muffinki nie zawierają tłuszczu, cukru ani żadnych słodzików i są na bazie mąki kukurydzianej :) Pycha :P



 Składniki na 8 sztuk:
- 1 duży banan
- 10 malutkich gruszek (jak na zdjęciu) lub 2-3 duże
- 100 g mąki kukurydzianej, to jest ok. 1 szklanka
- 1 jajko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- do nadzienia: aronia do deserów, suszona morwa, jagody goji, gorzka czekolada.

Przygotowanie
Banana i gruszki obieramy i miksujemy za pomocą blendera. Łączymy wszystkie składniki, także mus owocowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej z foremek silikonowych. Jeżeli dodajemy jakiś składnik do nadzienia, nakładamy ciasto zakrywając spód foremki, a następnie przykrywamy kolejną porcją ciasta dany składnik (np. płaska łyżeczka aronii). Pieczemy w 180* od 30 do 35 minut :)

 

Jak na razie spróbowałam tą z aronią. Bajecznie pyszne :) Ciasto jest mięciutkie, puszyste, bardzo słodziutkie i rozpływa się w ustach, a aronia nadaje jej bardzo fajny smak :) Musicie spróbować :)

5 komentarzy:

  1. mufki! ;) uwielbiam, i zgadzam się z przedmówczynią - kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi podpasowały muffinki na mące kukurydzianej, bo też kiedyś robiłam, tylko w wersji wytrawnej :) Nawet mam identyczne foremki ;D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...