niedziela, 4 maja 2014

Dietetyczny krupnik :)

Szybka i prosta w przygotowaniu zupka dietetyczna. A dokładnie krupniczek. Syci na długo, ma mało kalorii i jest źródłem wielu witamin. W wersji wegańskiej/wegetariańskiej można pominąć mięsko. Wychodzi równie pyszna. Próbowałam :)



 Składniki:
- 1,5 l wody
- 3 średnie marchewki
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- pół średniej cebuli
- 200 g piersi z kurczaka/indyka
- 1 ząbek czosnku
- 1 mały por (bez zielonych liści, wówczas połowa)
- 50 g kaszy jęczmiennej
- 1 liść laurowy
- 1 ziele angielskie
- 1 gałązka magii, natki pietruszki
 - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, pieprz cayenne (w wersji łagodnej pominąć)

Przygotowanie:
Wstawiamy wodę z obranymi i pokrojonymi warzywami oraz mięsem. Od momentu zagotowania gotujemy przez 25 minut, następnie wsypujemy kaszę i dodajemy przyprawy. Gotujemy do miękkości kaszy, czyli około 20 minut. Podajemy posypany świeżą natką pietruszki :)

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...