wtorek, 19 sierpnia 2014

Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :)

Dzisiaj mam dla Was przepis, który także mogą zastosować wegetarianie! Są to krokiety z boczniakami, a także z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju. Krokiety zostały przyrządzone z mąki pszennej pomieszanej z pełnoziarnistą, z farszem warzywnym i sosem grzybowym z suszonych grzybów leśnych. Ja krokietów nigdy nie panieruję i nie smażę. Zmniejszam w ten sposób kaloryczność dania, poziom tłuszczu i oczywiście zaoszczędzam czas w kuchni. Nie próbowałam nigdy tak przyrządzonych krokietów i na chwilę obecną nie mam zamiaru, ponieważ te moje sprawdzają się w 100%. Także serdecznie Wam polecam takową wersję, jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować.




Składniki na naleśniki:
  • 100 g mąki pszennej
  • 120 g mąki żytniej razowej
  • 250 ml mleka
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

→ Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta.


Składniki na farsz:
  • 370 g boczniaków w zalewie naturalnej 
  • 120 g suszonych pomidorów w oleju
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • sól i przyprawy: pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości chili

→ Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 godzinę. Następnie razem z boczniakami zmielić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami.


Składniki na sos grzybowy:
  • 700 ml wody
  • zalewa z boczniaków
  • 50 g suszonych grzybów leśnych
  • sól, pieprz
Do zagęszczenia sosu:
  • 1,5 czubatej łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej
  • 1 czubata łyżka jogurtu
  • 3 łyżki wody

→ Grzyby ugotować w wodzie do miękkości, do ok. godziny. Wyciągnąć. Dla uzyskania lepszego smaku można dodać pozostałą zalewę z boczniaków. Przyprawić, zagotować. Dodać zawiesinę do zagęszczenia sosu i jeszcze chwilę gotować.
UWAGA! Grzyby, które zostały można wykorzystać dodając je również do farszu bądź drobniutko pokroić i dodać do sosu.

→ Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki farszu i zawinąć w formie krokieta. Podawać polane gorącym sosem z leśnych grzybów.

2 komentarze:

  1. aaaaaa boczniaki <3 w takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam, wyglądają OBŁĘDNIE! polecam za to flaczki z boczniaków - doprawione majerankiem smakują naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście boczniakowych flaczków nie jadłam, ale Mama mówi, że kiedyś często je robiła i faktycznie były bardzo smaczne :)
      A krokieci polecam - przepyszne są! :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...