wtorek, 19 sierpnia 2014

Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :)

Jednym z produktów znajdującym się w ofercie Baramr'u są boczniaki. To grzyby porastające pnie drzew liściastych, których zbiory zaczynają się w listopadzie i mogą trwać nawet do lutego. Odznaczają się niską wartością energetyczną, bo 35-50 kcal w 100 g świeżego produktu. Zawartość białka dochodzi nawet do ponad 3 g w 100 g! Stanowią źródło witamin z grupy B, witaminy C i D, a także magnez, żelazo, fosfor, wapń, cynk, potas. Charakteryzują się pełnym składem niezbędnych aminokwasów egzogennych.
Boczniaki należą do grzybów leczniczych, bowiem wykazują między innymi:
- obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
- obniżenie poziomu cukru we krwi
- dzięki ergotioneinie chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się
- zmniejszenie guzów nowotworowych
- zmniejszenie ryzyka uszkodzeń naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego
Podsumowując, warto włączyć boczniaki do swojej diety, dzięki czemu możemy zyskać wiele cennych właściwości nie tylko odżywczych ale i leczniczych.

Po boczniaki gotowe od razu do spożycia zapraszam do sklepu Barmar, który oferuje owy produkt w zalewie naturalnej w dwóch wariantach wagowych. 



Dzisiaj mam dla Was przepis, który także mogą zastosować wegetarianie! Są to krokiety, oczywiście z wcześnie wspomnianymi boczniakami, a także z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju :) Krokiety zostały przyrządzone z mąki pszennej pomieszanej z pełnoziarnistą, z farszem warzywnym i sosem grzybowym z suszonych grzybów leśnych. Ja krokietów nigdy nie panieruję i nie smażę, tak jak jest to chyba w większości domach. Zmniejszam w ten sposób kaloryczność dania, poziom tłuszczu i oczywiście zaoszczędzam czas w kuchni. Nie próbowałam nigdy tak przyrządzonych krokietów i na chwilę obecną nie mam zamiaru, ponieważ te "moje" sprawdzają się w 100%.
Także, serdecznie Wam polecam takową wersję, jeśli jeszcze nie mieliście okazji jej spróbować :)


Co do samych produktów Barmar, które wykorzystałam do tego przepisu. Boczniaki są tak przygotowane, aby skróciły czas przyrządzania potrawy, czyli gotowe od razu do spożycia po otwarciu. Odznaczają się miękkością, raczej nie wyczuwalnym zapachem i smakiem podobnym do pieczarek? Pomidory suszone w oleju sama często używam jako jeden ze składników sałatek, tym razem zaryzykowałam i dodałam je do krokietów. I nie żałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie zyskało na oryginalnym smaku.


Składniki na naleśniki:
- 100 g mąki pszennej
- 120 g mąki żytniej razowej
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 2 jajka
- szczypta soli

Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Aby otrzymać idealną konsystencję "naleśnikową" można dodać więcej mleka bądź mąki. Nakładać na bardzo mocno rozgrzaną patelnie teflonową po jednej kokilce masy. Smażyć z dwóch stron do lekkiego zbrązowienia się ciasta.

Składniki na farsz:
- opakowanie boczniaków w zalewie naturalnej (370 g) Barmar
- pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju (ok. 120 g) Barmar 
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, dla ostrości dodałam chili, można pominąć

Kiszoną kapustę należy gotować do miękkości, ok. 1 h. Następnie razem z boczniakami skręcić na maszynce o dużych oczkach, lub po prostu pokroić. Pomidory pokroić w niewielkie kawałeczki. Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami.

Składniki na sos grzybowy:
- 700 ml wody
- zalewa z boczniaków
- 50 g suszonych grzybów leśnych
- sól, pieprz

Do zagęszczenia sosu:
- 1,5 czubatej łyżki mąki owsianej lub innej dowolnej
- 1 czubata łyżka jogurtu
- 3 łyżki wody

Grzyby ugotować w wodzie do miękkości, do ok. 1 h. Wyciągnąć. Dla uzyskania lepszego smaku można dodać pozostałą zalewę z boczniaków. Przyprawić, zagotować. Dodać zawiesinę do zagęszczenia sosu i jeszcze chwilę gotować.
UWAGA! Grzyby, które nam zostały można wykorzystać dodając je również do farszu bądź drobniutko pokroić i dodać do sosu.

Na każdy naleśnik nałożyć po ok. 2 łyżki farszu i zawinąć w formie krokietu. Podawać polane gorącym sosem z leśnych grzybów. Smacznego!


Zapraszam do sklepu Barmar, a także na oficjalną stronę na facebooku :)

3 komentarze:

  1. aaaaaa boczniaki <3 w takiej wersji jeszcze nigdy nie jadłam, wyglądają OBŁĘDNIE! polecam za to flaczki z boczniaków - doprawione majerankiem smakują naprawdę super :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście boczniakowych flaczków nie jadłam, ale Mama mówi, że kiedyś często je robiła i faktycznie były bardzo smaczne :)
      A krokieci polecam - przepyszne są! :)

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...