Kolejna propozycja obecnie mojego najlepszego śniadania/kolacji. W tej wersji dodałam mąkę, przez co omlet stał się nieco cięższy od tego otrębowego, ale nadal puszysty i bardzo sycący. Omlet podałam z sosem borówkowym, który zagęściłam mielonym siemieniem lnianym. Nie zabrakło elementu chrupkiego, czyli mieszanki ziaren i nasion.
Składniki:
- 20 g mąki żytniej (1 łyżka)
- 20 g mąki pszennej (1 łyżka)
- 1 łyżka mleka
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi
- 1 łyżeczka
- 100 g jogurtu naturalnego
- 100 g borówek
- 1 łyżeczka siemienia lnianego (Zielony Nurt)
Przygotowanie:
- Siemię lniane zmiel. Zblenduj jogurt z borówkami. Dodaj siemię lniane, wymieszaj. Po kilku minutach Twój sos stanie się gęsty i kremowy.
- Żółtka oddziel od białek.
- Wymieszaj mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia i słodzidło.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą.
- Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz