Biszkoptowy omlet żytni z sosem borówkowym :)

20 sierpnia 2014

Kolejna propozycja obecnie mojego najlepszego śniadania/kolacji. W tej wersji dodałam mąkę, przez co omlet stał się nieco cięższy od tego otrębowego, ale nadal puszysty i bardzo sycący. Omlet podałam z sosem borówkowym, który zagęściłam mielonym siemieniem lnianym. Nie zabrakło elementu chrupkiego, czyli mieszanki ziaren i nasion. 



Składniki:
  • 20 g mąki żytniej (1 łyżka)
  • 20 g mąki pszennej (1 łyżka)
  • 1 łyżka mleka
  • 2 jajka
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi
  • 1 łyżeczka 
Sos borówkowy:

Przygotowanie:
  1. Siemię lniane zmiel. Zblenduj jogurt z borówkami. Dodaj siemię lniane, wymieszaj. Po kilku minutach Twój sos stanie się gęsty i kremowy.
  2. Żółtka oddziel od białek. 
  3. Wymieszaj mąkę, mleko, żółtka, proszek do pieczenia i słodzidło. 
  4. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. 
  5. Na patelni rozgrzej olej. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.


Brak komentarzy

Prześlij komentarz