Od jakiegoś czasu dość często jadam właśnie takie omlety. I jak na razie mi się nie nudzą. Kombinuję troszkę ze składnikami i dodatkami, dzięki czemu za każdym razem wychodzą inne. Otrębowy omlet jest puszysty i delikatny, o takiej jakby "puchatej" strukturze.
Składniki:
- 25 g otrąb pszennych
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- dodatki: jogurt naturalny, borówki, banan, mieszanka ziaren
Przygotowanie:
- Żółtka oddziel od białek.
- Wymieszaj otręby, mleko, żółtka, sodę i słodzidło. Odstaw na kilka minut, aby otręby lekko napęczniały.
- Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą.
- Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami.
uwielbiam takie zdrowe omlety z dodatkiem owoców! a borówki pewnie świetnie się skomponowały z całością ;)
OdpowiedzUsuń