poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Otrębowy omlet z owocami :)

Od jakiegoś czasu dość często jadam właśnie takie omlety. I jak na razie mi się nie nudzą. Kombinuję troszkę ze składnikami i dodatkami, dzięki czemu za każdym razem wychodzą inne. Otrębowy omlet jest puszysty i delikatny, o takiej jakby "puchatej" strukturze.



Składniki:
- 25 g otrąb pszennych
- 50 ml mleka
- 2 jajka
- 1/3 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka ksylitolu/miodu/odrobina stewi
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- dodatki: jogurt naturalny, borówki, banan, ziarenka "Cynamonowy Raj"

Przygotwanie:
Żółtka oddziel od białek. Wymieszaj otręby, mleko, żółtka, sodę i słodzidło. Odstaw na kilka minut, aby otręby lekko napęczniały. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wymieszaj z masą. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Wylej masę, przykryj pokrywką i smaż po ok. 2 minuty z każdej strony. Podawaj z ulubionymi dodatkami, u mnie jogurt, owoce i ziarenka "Cynamonowy Raj"! Smacznego!

1 komentarz:

  1. uwielbiam takie zdrowe omlety z dodatkiem owoców! a borówki pewnie świetnie się skomponowały z całością ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...