Kotleciki z wołowiny z pieczarką, chili i bazylią :)

3 września 2014

Kotleciki wyszły pyszne! Aromatyczne i lekko ostre za sprawą świeżej bazylii i świeżej papryczki chili. Polecam! Dobrze sprawdzą się jako część obiadu wraz z warzywami i kaszą czy ziemniakami.



Składniki:
  • 200 g chudego, mielonego mięsa wołowego
  • pół świeżej papryczki chili
  • kilka listków świeżej bazylii
  • pieczarki w zalewie 
  • 1 białko
  • 3 łyżeczki otrąb (u mnie gryczane)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  1. Chili i bazylię należy drobno pokroić. 
  2. Mięso wymieszać z jajkiem, 1 łyżeczką otrąb, chili, bazylią i przyprawami, aż będzie tworzyć jednolitą masę. 
  3. Formować małe kulki i do każdej włożyć po 1 pieczarce. Obtoczyć w pozostałej ilości otrąb. 
  4. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 15-20 minut. 


1 komentarz

  1. Ciekawe danie. Kotleciki z niespodzianką. Mój mąż bardzo lubi pieczarki i ostre dania, więc dla niego to danie idealne by było ;)

    OdpowiedzUsuń