Kotleciki wyszły pyszne! Aromatyczne i lekko ostre za sprawą świeżej bazylii i świeżej papryczki chili. Polecam! Dobrze sprawdzą się jako część obiadu wraz z warzywami i kaszą czy ziemniakami.
Składniki:
- 200 g chudego, mielonego mięsa wołowego
- pół świeżej papryczki chili
- kilka listków świeżej bazylii
- pieczarki w zalewie
- 1 białko
- 3 łyżeczki otrąb (u mnie gryczane)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Chili i bazylię należy drobno pokroić.
- Mięso wymieszać z jajkiem, 1 łyżeczką otrąb, chili, bazylią i przyprawami, aż będzie tworzyć jednolitą masę.
- Formować małe kulki i do każdej włożyć po 1 pieczarce. Obtoczyć w pozostałej ilości otrąb.
- Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego na 180*C piekarnika i piec 15-20 minut.
Ciekawe danie. Kotleciki z niespodzianką. Mój mąż bardzo lubi pieczarki i ostre dania, więc dla niego to danie idealne by było ;)
OdpowiedzUsuń