Dżem śliwkowy bez cukru :)

31 sierpnia 2014

Dżem ze śliwek jest bardzo słodki, dlatego nie wymaga słodzenia. Jednak, gdyby komuś było za mało słodyczy bądź śliwki były kwaśne - można dodać stewię bądź ksylitol. Odrobina agaru zagęściła lekko konsystencję tych powideł. Dżemik nie jest mocno gęsty ani też lejący, taki "w sam raz". Idealnie sprawdza się do polania twarożku na kanapce, jako dodatek do owsianki czy naleśników.



Składniki:
  • 3 kilogramy śliwek węgierek
  • 2 łyżeczki agaru (można pominąć)

Przygotowanie:
  1. Śliwki należy oczyścić i wypestkować. Przełożyć do garnka i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok. 1,5 - 2 godziny, do momentu uzyskania średnio gęstej konsystencji, dokładnie kiedy woda odparuje, a śliwki całkowicie się rozpadną. 
  2. Gotową masę należy przetrzeć przez sito, aby pozbyć się skórek. Należy mocno trzeć, by uzyskać jak najwięcej musu a jak najmniej odpadów. 
  3. Masę ponownie zagotować, dodać roztwór z agaru. Ciągle mieszać, aby zapobiec przypalaniu.
  4. Przelewać do wcześniej przygotowanych słoiczków, mocno zakręcić i odstawić do góry dnem. 


UWAGA!:
  • Przy nalewaniu dżemu do słoiczków masa cały czas powinna stać na gazie, na małym ogniu.
  • Przy pominięciu agaru należy wydłużyć czas gotowania dżemu, aby pozbyć się z niego jak najwięcej wody, dzięki czemu będzie gęstszy


1 komentarz