Dziwne, nie dziwne, ale nigdy wcześniej nie miałam styczności z hummusem. A szkoda! Mimo tego, że pasta wymaga trochę czasu, choć nie pracy, to jest warta wszystkich poświęceń. Dzisiaj prosty, standardowy przepis, a w przyszłości koniecznie będę kombinować z innymi dodatkami. Zapraszam na hummus!
Składniki:
- 100 g cieciorki (użyłam Fresano)
- 3 łyżki tahini
- 6 łyżek wody
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku
- sól himalajska (Piątnica)
- pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
- Nasiona ciecierzycy należy zalać wodą i odstawić na noc (godzinowo od 12-24 h).
- Następnie odlej pozostałą wodę, przepłucz nasiona i ugotuj do miękkości, około 1,5 godziny.
- Kiedy cieciorka jest już miękka, odcedź ją, wsyp do malaksera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj/blenduj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji.
- W razie potrzeby dodaj więcej oleju bądź wody.
Wygląda tak pysznie :D
OdpowiedzUsuńMniam, chyba sama spróbuję to zrobić :D
Zapraszam: http://healthy-dreams.blogspot.com/
hummus to jedna z moich ulubionych past :)
OdpowiedzUsuń