Po prostu hummus :)

29 listopada 2014

Dziwne, nie dziwne, ale nigdy wcześniej nie miałam styczności z hummusem. A szkoda! Mimo tego, że pasta wymaga trochę czasu, choć nie pracy, to jest warta wszystkich poświęceń. Dzisiaj prosty, standardowy przepis, a w przyszłości koniecznie będę kombinować z innymi dodatkami. Zapraszam na hummus!



Składniki:

Przygotowanie:
  1. Nasiona ciecierzycy należy zalać wodą i odstawić na noc (godzinowo od 12-24 h). 
  2. Następnie odlej pozostałą wodę, przepłucz nasiona i ugotuj do miękkości, około 1,5 godziny. 
  3. Kiedy cieciorka jest już miękka, odcedź ją, wsyp do malaksera, dodaj wszystkie pozostałe składniki i miksuj/blenduj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji. 
  4. W razie potrzeby dodaj więcej oleju bądź wody. 

2 komentarze

  1. Wygląda tak pysznie :D
    Mniam, chyba sama spróbuję to zrobić :D
    Zapraszam: http://healthy-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. hummus to jedna z moich ulubionych past :)

    OdpowiedzUsuń