Takich kotlecików robię zazwyczaj znacznie więcej niż na "jeden raz", dzięki czemu w dni, w które nie mam kompletnie czasu na gotowanie i przyrządzenie sobie obiadu, odmrażam poporcjowane kotleciki, i posiłek jak znalazł! Oczywiście trzeba dodać coś węglowodanowego w postaci kaszy i obowiązkowo mnóstwo warzyw.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka
- 1 jajko
- 1 białko jajka
- przyprawy: sól himalajska, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry, zioła prowansalskie, estragon
- 1 łyżka siekanego kopru
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka zmiel. Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj masę przez kilka minut, aż stanie się jednolita.
- Uformuj małe kulki, które następnie ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 15-20 minut.
Z podanych składników wychodzi ok. 25 kulek.
Wszelkiego rodzaju kotleciki bardzo lubię :D Smacznie :D
OdpowiedzUsuń