Od kiedy rozpoczął się "dyniowy sezon" praktycznie nie ma dnia, kiedy w moim jadłospisie nie byłoby właśnie tego warzywa. Jak nie świeża, to puree, na które przepis zamieszczałam TUTAJ. Kombinuję na różne sposoby - puree dodaję zazwyczaj do omletów, owsianek, jaglanek, jogurtu naturalnego czy jajecznicy (swoją drogą wychodzi pyszna!), natomiast świeżą przygotowuję zazwyczaj w poniższy sposób.
Składniki:
- dynia hokkaido
- sól
- świeży koperek
Przygotowanie:
- Dynię oczyszczam z wnętrzności, następnie myję jej skórkę.
- Kroję na mniejsze części. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam dynię, oprószam ją solą i posypuję obficie koperkiem.
- Wstawiam do nagrzanego na 200*C piekarnika i piekę 30-35 minut.
Hokkaido oznacza się słodkim, lekko orzechowym smakiem i łatwością w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skórki. Niestety, mimo że posiada duże i pełne pestki to nie nadają się one do spożycia.
uwielbiam dynię, podoba mi się to podanie :)
OdpowiedzUsuń