środa, 12 listopada 2014

Prosty sposób na dynię - hokkaido z koperkiem :)

Czy znajdą się tu wielcy miłośnicy dyni, tacy jak ja? Oj na pewno tak! Od kiedy rozpoczął się "dyniowy sezon" praktycznie nie ma dnia, kiedy w moim jadłospisie nie byłoby właśnie tego warzywa. Jak nie świeża, to puree, na które przepis zamieszczałam TUTAJ. Kombinuję na różne sposoby - puree dodaję zazwyczaj do omletów, owsianek, jaglanek, jogurtu naturalnego czy jajecznicy (swoją drogą wychodzi pyszna!), natomiast świeżą przygotowuje zazwyczaj w poniższy sposób. 



Składniki:
- dynia hokkaido
- sól
- świeży koperek

Dynię oczyszczam z wnętrzności, następnie myję jej skórkę. Kroję na mniejsze części. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam dynię, oprószam ją solą i posypuję obficie koperkiem. Wstawiam do nagrzanego na 200*C piekarnika i piekę 30-35 minut.



Dynia - jest bogata w witaminy C, D, B1, B2, PP, kwas foliowy, oraz beta karoten. Można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów: do smażenia, pieczenia, gotowania czy marynowania. Świetnie odnajduje się w daniach wytrawnych jak i słodkich.

Hokkaido oznacza się słodkim, lekko orzechowym smakiem i łatwością w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skórki. Niestety, mimo że posiada duże i pełne pestki to nie nadają się one do spożycia.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...