Prosty sposób na dynię - hokkaido z koperkiem :)

12 listopada 2014

Od kiedy rozpoczął się "dyniowy sezon" praktycznie nie ma dnia, kiedy w moim jadłospisie nie byłoby właśnie tego warzywa. Jak nie świeża, to puree, na które przepis zamieszczałam TUTAJ. Kombinuję na różne sposoby - puree dodaję zazwyczaj do omletów, owsianek, jaglanek, jogurtu naturalnego czy jajecznicy (swoją drogą wychodzi pyszna!), natomiast świeżą przygotowuję zazwyczaj w poniższy sposób. 



Składniki:
  • dynia hokkaido
  • sól
  • świeży koperek

Przygotowanie:
  1. Dynię oczyszczam z wnętrzności, następnie myję jej skórkę. 
  2. Kroję na mniejsze części. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, układam dynię, oprószam ją solą i posypuję obficie koperkiem. 
  3. Wstawiam do nagrzanego na 200*C piekarnika i piekę 30-35 minut.



Hokkaido oznacza się słodkim, lekko orzechowym smakiem i łatwością w przygotowaniu, ponieważ nie trzeba obierać jej ze skórki. Niestety, mimo że posiada duże i pełne pestki to nie nadają się one do spożycia.

1 komentarz