wtorek, 20 stycznia 2015

Papryka faszerowana kaszą gryczaną, kurczakiem, warzywami :)

Ciekawy pomysł na obiad, który nie dość, że prezentuje się dość interesująco to i genialnie smakuje! Ostatnio często urozmaicam sobie właśnie w ten sposób główny posiłek. Papryczka po upieczeniu jest miękka, nadaje lekkiej słodyczy, a dzięki kaszy danie jest sycące i pełnowartościowe.


Składniki:

  • 1 podłużna papryka
  • 1 mała cebulka
  • 1/3 pomidora
  • 3 ząbki czosnku w zalewie (użyłam TEGO)
  • 1 łyżeczka oleju
  • 50 g piersi z kurczaka
  • 3 łyżki ugotowanej kaszy gryczanej
  • przyprawy: sól himalajska, zioła prowansalskie, curry, pieprz cayenne, pieprz trójkolorowy
  • 1 łyżka startego sera żółtego

Przygotowanie:

  1. Odetnij "ogonek" od papryki i delikatnie zetnij jak najcieńszą jedną warstwę jej ścianki, tzn. tak jak być miał/a przeciąć ją na pół wzdłuż. 
  2. W miseczce wymieszaj drobno pokrojone: cebulę, pomidora, uciętą warstwę papryki, czosnek, kurczaka, przyprawy, olej, kaszę gryczaną.
  3. Farszem wypełnij papryczkę. Wyjdzie go troszkę nadto, ale bez obaw, nałóż go jak najwięcej tworząc taki jakby "stożek". W czasie pieczenia nic się nie rozpadnie.
  4. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 30 minut. Przed końcem możesz posypać startym serem.
Farsz

Przed upieczeniem

Po upieczeniu

9 komentarzy:

  1. zacznij promować swoje przepisy na www.dompelenpomyslow.pl to działa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do tej pory faszerowałyśmy tylko pomidory ale z papryką jeszcze nie próbowałyśmy :D Na pewno przepis zostanie wykorzystany :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja z kolei nie faszerowałam pomidorów :D

      Usuń
  3. mniam, super propozycja na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy papryki nie faszerowałam do tej pory i w sumie jedynym warzywem z którym robiłam podobne danie był bakłażan :P Faszerowałam go kaszą bulgur i warzywami, soczewicą i warzywami czy kaszą jaglaną i zawsze wychodził super :) A Twoje danie wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi smakowicie :D Chyba nadszedł czas, aby otworzyć paczkę kaszy bulgur :) Swoją drogą nigdy jej wcześniej nie próbowałam... :)

      Usuń
    2. Wg. mnie jest przepyszna i szybko się gotuje, a przy tym się nie klei ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...