Puszyste bułeczki orkiszowe - tylko 4 składniki :)

6 stycznia 2015

Kolejne wariację z użyciem mąki orkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal, z pestkami ok. 235 kcal. Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, świeżym pieczywem.



Składniki (4 bułeczki):
Dodatkowo:
  • 2 łyżki mleka
  • 15 g pestek dyni

Przygotowanie:
  1. W garnuszku podgrzej 100 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut. 
  2. Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10  minut. 
  3. Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość.
  4. Następnie podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. 
  5. Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp pestkami dyni. 
  6. Piecz 20 minut. 

Wyrośnięte ciasto:

Uformowane bułeczki:

5 komentarzy

  1. 4 składniki, a ile smaku u zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie proste, a nic nie sprawia większej frajdy niż własne pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne buły, uwielbiam domowe pieczywo :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają cudnie - tak świeżo i prawdziwie :) Nie to co te często napompowane sklepowe bułki :P Ostatnio kupowałam dla siostry, to jedna pod wpływem lekkiego ściśnięcia zapadła mi się w ręku i cała się pokruszyła :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Rzeczywiście wyglądają na super puszyste :D Zazdroszczę, ja chyba nie mam zdolności do bułeczek, bo jeszcze nigdy mi tak pięknie nie wyrosły ;P

    OdpowiedzUsuń