Kolejne wariację z użyciem mąki orkiszowej. Tym razem zapraszam na proste bułeczki orkiszowe posypane pestkami dyni. Jedna bułeczka bez pestek dostarcza ok. 215 kcal, z pestkami ok. 235 kcal. Wystarczą tylko 4 składniki by móc cieszyć się domowym, świeżym pieczywem.
Składniki (4 bułeczki):
- 250 g mąki orkiszowej
- 20 g drożdży
- 100 ml wody + 50 ml gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka
- 15 g pestek dyni
Przygotowanie:
- W garnuszku podgrzej 100 ml wody i rozpuść w niej drożdże. Odstaw na 15 minut.
- Do miski wsyp mąkę orkiszową i sól. Dodaj rozrobione drożdże. Podczas zagniatania dodaj 50 ml gorącej wody. Ciasto dokładnie wyrabiaj przez około 10 minut.
- Odstaw do wyrośnięcia na 1h. Musi podwoić swoją objętość.
- Następnie podziel ciasto na 4 części i z każdej uformuj bułeczkę. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Piekarnik nagrzej w 180*C. Przed włożeniem do piekarnika nasmaruj bułki mlekiem i posyp pestkami dyni.
- Piecz 20 minut.
Wyrośnięte ciasto:
Uformowane bułeczki:
4 składniki, a ile smaku u zdrowia :)
OdpowiedzUsuńTakie proste, a nic nie sprawia większej frajdy niż własne pieczywo :)
OdpowiedzUsuńCudne buły, uwielbiam domowe pieczywo :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudnie - tak świeżo i prawdziwie :) Nie to co te często napompowane sklepowe bułki :P Ostatnio kupowałam dla siostry, to jedna pod wpływem lekkiego ściśnięcia zapadła mi się w ręku i cała się pokruszyła :P
OdpowiedzUsuńRzeczywiście wyglądają na super puszyste :D Zazdroszczę, ja chyba nie mam zdolności do bułeczek, bo jeszcze nigdy mi tak pięknie nie wyrosły ;P
OdpowiedzUsuń