sobota, 14 lutego 2015

Walentynkowe serduszko kokosowe z kremem jaglano-waniliowym :)

Z okazji walentynek przygotowałam słodkie serduszko, które pokocha na pewno każde z Was :) Dodatkowo, pyszny deser kwalifikuje się do deserów zdrowych, a także bezglutenowych :D Efekt końcowy przewyższył moje wyobrażenia! Nie spodziewałam się aż tak przepysznego smaku! Delikatnie chrupki z wierzchy spód, o przepięknym zapachu kokosa, którego smak jest również mocno wyczuwalny, całość puszysta, mięciutka, rozpływa się ustach. Na wierzchu niezwykle prosty, aksamitny, puszysty, delikatny krem jaglany z nutką wanilii. Przełamaniem smaku jest ten sam krem, tylko z nutką kakao. Serducho jest na prawdę przesmaczne, a do tego pięknie się prezentuje :D Koniecznie przepis do powtórzenia.



Składniki (na dwa serduszka)

Ciasto kokosowe:
  • 60 g mąki kokosowej
  • 20 g nasion chia (2 łyżki)
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 100 ml mleka 
  • 2 białka (jajka rozmiaru S)
  • szczypta soli 
  • 1/3 łyżeczki stewii/2 łyżki ksylitolu
Masa jaglana:

Dodatkowo:
  • jagody goji

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłukaj pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę, dodaj ksylitol, ziarenka z laski wanilii i gotuj do miękkości/do momentu wchłonięcia mleka (ok. 15-20 minut).
  2. Do miski wsyp mąkę koksową, nasiona chia, cukier waniliowy, ksylitol, szczyptę, soli, ubite na sztywno białka oraz mleko. Delikatnie zamiksuj bądź wymieszaj łyżką. 
  3. Przestudzoną kaszę przełóż do malaksera/blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Do miseczki odłóż 2 łyżki masy jaglanej i wymieszaj ją z kakao.
  4. Serduszka wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż kokosowe ciasto, lekko uklep łyżeczką. Następnie połóż cienką warstwę masy jaglanej. Teraz na środek foremki połóż mniejszą, metalową foremkę w kształcie serca - taką do wycinania ciasteczek. W środku umieść kakaową masę jaglaną. Kolejno wyłóż wokół pozostałą masę jaglaną. Po tym etapie, delikatnie wyciągnij foremkę do wycinania ciasteczek (bez obaw, wyjdzie bez problemu :D). 
  5. Piekarnik nastaw na 180*C. Włóż serduszko i piecz 25 minut. 
  6. Przed podaniem ozdób jagodami goji :)
Przed pieczeniem/po wyjęciu małej foremki :) 

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i reprezentatywnie :) Najbardziej podoba mi się konsystencja masy i dodatek laski wanilii. No i to danie po raz kolejny pokazuje, że z kaszy jaglanej można zrobić wszystko ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dziękuję za zgłoszenie, prezentuje się wyjątkowo pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Musimy koniecznie w końcu nasiona chia kupić, bo skusiłaś nas tym ciachem :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale, wszystkie moje ulubione składniki (zwłaszcza kasza jaglana i jagody goi)! Pewnie mleko zamieniłabym na roślinne, ale poza tym przepis świetny :)

    / Klaudia

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda super trzymam kciuki i kibicuje do wygranej :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...