Żywność liofilizowana od LYO FOOD :)

25 marca 2015

Zacznijmy od samego pojęcia liofilizacja. Według definicji umieszczonej na stornie LYO FOOOD proces ten polega na kontrolowanym dostarczaniu ciepła do zamarzniętego produktu w próżni, tak aby umożliwić zamarzniętej wodzie w produkcie przejście bezpośrednio ze stanu stałego do stanu lotnego (czyli umożliwić parowanie lodu). Aby proces mógł zakończyć się sukcesem liofilizacja powinna trwać od 16 do 24 godzin. Poprzez odwodnienie, posiłek traci ponad 90% swojej pierwotnej wagi a zawartość wilgoci w końcowym produkcie jest zredukowana do 2%. Jeśli liofilizowany produkt jest szczelnie zapakowany, żywność może być przechowywana przez wiele lat.


LYO FOOD jest właśnie miejscem, w którym znajdziemy żywność liofilizowaną.

Cechy charakterystyczne posiłków dostępnych na stronie LYO FOOD poddanych procesowi liofilizacji to:
  • świeży i naturalny smak - dzięki unikalnej metodzie polegającej na początkowym gotowaniu a następnie procesie liofilizacji
  • oryginalny kształt i forma produktów - składniki wewnątrz opakowania odznaczają się naturalnym kształtem i formą, dzięki czemu danie po przygotowaniu wygląda jeszcze bardziej apetycznie 
  • wysoki standard bezpieczeństwa - posiłki badane są dwukrotnie zarówno po ugotowaniu jak i po liofilizacji 
  • wysoka wartość odżywcza - dania odznaczają się wysoką wartością kaloryczną, dzięki czemu dodają dużo energii. Ponad to zachowują naturalne wartości mineralne i witaminy
  • ultralekkie i funkcjonalne opakowanie - w ofercie można znaleźć posiłki zapakowane w jak najmniejsze i najlżejsze opakowanie oraz takie, które umożliwia przygotowanie posiłku bezpośrednio w opakowaniu 
  • długi termin przydatności do spożycia - dzięki procesowi liofilizacji posiłki są zabezpieczone przed rozwojem mikroorganizmów oraz dodatkowo wyposażone w pochłaniacz tlenu i szczelnie zamknięte 
  • tylko naturalne składniki - posiłki przygotowywane są wyłącznie z naturalnych składników, pochodzących ze sprawdzonych miejsc; bez sztucznych dodatków, konserwantów i ulepszaczy 


"Marka LYO FOOD powstała w celu zaspokojenia potrzeb alpinistów, żeglarzy, turystów i innych ekstremalnych sportowców". Moim zdaniem oferowane produkty mogą dodatkowo stanowić pełnowartościowe posiłki dla każdego z nas! Cały dzień poza domem utrudnia niekiedy przygotowanie zdrowego i odżywczego posiłku. Ma z tym problem osoba pracująca czy ucząca się. I w takim przypadku produkty LYO FOOD sprawdzą się idealnie! Wyjazd pod namiot, kilkugodzinny i wyczerpujący spacer, wycieczki rowerowe, cały dzień w pracy czy na uczelni - to tylko kilka przykładów, w których dobrze mieć pod ręką gotowy posiłek!


Reasumując, gotowe posiłki LYO FOOD to nic innego jak pełnowartościowy, naturalny, odżywczy produkt, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 20 minut! W szczelnym opakowaniu znajdują się tylko naturalne składniki, które poddane procesowi liofilizacji zostały całkowicie pozbawione wody. Dlatego to dodatek wody sprawi, że posiłek wróci do oryginalnej formy - świeży, pachnący, sycący, ciepły i pyszny!

Jak przygotowuje się posiłek LYO FOOD?
  1. Urwij używając nacięcia nad struną.
  2. Usuń torebkę z pochłaniaczem tlenu.
  3. Dodaj zalecaną ilość gorącej, przegotowanej wody. 
  4. Dobrze zamieszaj.
  5. Zamknij zip i odczekaj 10 minut.
  6. Urwij używając nacięcia pod struną i zamieszaj ponownie. 


W ofercie LYO FOOD dostępne są:

LYO FOOD to miejsce, w którym znajdziecie wysokiej jakości żywność liofilizowaną. Marka ta zdobyła i zdobywa nadal mnóstwo nagród, w tym między innymi nagrodę GOLD AWARD Przemysł odkryty - "nagroda OutDoor Industry jest najważniejszą i najbardziej rozpoznawalną Nagrodą w branży. Złota nagroda przyznawana jest za wybitne osiągnięcia jakościowe, innowacyjne i projektowe". Na stronie LYO FOOD można przeczytać opinie i recenzje, wydawane przez najbardziej rozpoznawalnych ludzi w branży sportowej. 

4 komentarze

  1. Ciekawe produkty, nigdy o takich nie słyszałam. Bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wszystko to wygląda bardzo ciekawie ;) Najbardziej podoba mi się proszek malinowy i truskawki. Smak innych produktów ciężko jest mi sobie wyobrazić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zawsze nas ten proces liofilizacji bardzo ciekawił choć trudno to wymówić :D

    OdpowiedzUsuń