Lody czekoladowe - dietetyczne, bez cukru, tylko 3 składniki

13 czerwca 2015

Tak przygotowane lody smakują fenomenalnie! Mają mało kalorii w dużej objętościowo porcji. Są mega puszyste i słodziutkie! Zdrowe, naturalne, bez cukru i słodzików!


Składniki:
  • duży dojrzały banan 
  • 1 czubata łyżeczka kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub sojowego 

Przygotowanie: 
  1. Banana obierz, pokrój w talarki, wrzuć do woreczka i zamroź. 
  2. Następnie dodaj pozostałe składniki i miksuj do uzyskania aksamitnej, gładkiej konsystencji.

18 komentarzy

  1. Patrząc na skład i konsystencję to nie da się takich lodów nie pokochać :P

    OdpowiedzUsuń
  2. To chyba jedne z najczęstszych połączeń jakie robiłyśmy xD

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka! :) Jutro wypróbuję! :) Koniecznie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie lody muszę koniecznie wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zaraz po pracy się za nie biorę!:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Zamiast czekać aż się banan zamrozi można zmiksować z kostkami lodu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podejrzewam, że wyjdzie zbyt wodniste i mało smaczne, ponieważ woda rozrzedzi wszystkie smaki :/A zamrożonego banana zawsze warto mieć w zanadrzu :D

      Usuń
  7. A czy beda tez smaczne jesli zmiksuje wszystko odrazu i zamroze?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam takiej metody, więc nie wiem, jednak podejrzewam, że jakoś znacząco nie wpłynie to na sam smak lodów.

      Usuń
  8. Fajny pomysł. Rozumiem że to ilość na jedną porcję? Czy można zwielokrotniać składniki by przygotować jednocześnie kilka porcji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, proporcje podane są na jedną porcję :P
      Pewnie, że można :)

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak. Nie używam i nie polecam innego niż zwykłe, naturalne kakao gorzkie.

      Usuń
  10. Witam,najlepiej użyć blendera czy miksera? Banany są tak twarde,aż boję się, że któryś ze sprzętów uszkodzę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spokojnie można użyć zarówno blendera i miksera Robiłam te lody nawet na najsłabszym, zwykłym blenderze i dał radę, także nie powinno dojść do uszkodzenia sprzętu :)

      Usuń
  11. Zamiast banana można inne owoce mrożone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że tak! :) Ja lubię łączyć banana z truskawkami czy jagodami. Banan nadaje kremowej konsystencji i słodyczy. Bez banana wyjdzie Ci po prostu sorbet, równie pyszny, ale na pewno bardziej wodnisty i mniej słodszy :P

      Usuń