Wilgotne, puszyste, bardzo mięciutki i delikatne. Nieco "klejące", słodkie, z truskawkami. Bez cukru, a ze słodem jęczmiennym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki orkiszowej
- 3 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 300 ml maślanki
- 1/2 słoiczka słodu jęczmiennego (ok. 200 g)
- 5 łyżek oleju rzepakowego
Dodatkowo:
- truskawki
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki przełóż do miski.
- Miksuj do momentu dokładnego połączenia się składników.
- Formę (standardowa keksówka) wyłóż papierem do pieczenia.
- Wlej ciast. Na wierzchu ułóż kilka pokrojonych truskawek.
- Piecz 35 minut w 180*C i 15 minut w 160*C.
UWAGA! Truskawki podczas pieczenia opadną na dno ciasta. Końcowy efekt i tak jest zadowalający. Ponadto kilka truskawek możesz ułożyć na wierzchu już upieczonego ciasta.
10 minut i by go nie było! Zjadłybyśmy zanim zdążyłoby to ciacho ostygnąć :D
OdpowiedzUsuńCiacho zapowiada się bardzo, bardzo smacznie! :)
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentuje i na pewno tak smakuje; ) Uwielbiam wszystkie wypieki z truskawkami, więc Twoje cudo tym bardziej mnie zachwyciło ;)
OdpowiedzUsuńWygląda mega pysznie!
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
OdpowiedzUsuńmąka orkiszowa-moja ukochana :)
OdpowiedzUsuń