niedziela, 23 sierpnia 2015

Owsiane ciacho z owocami i migdałowo-kokosową kruszonką :)

Zdrowy pomysł na pyszne śniadanie czy deser :) Ciacho wychodzi niezwykle mięciutki, dość wilgotne i idealnie słodkie. Kruszonka wyszła nieziemsko pyszna! Tak, to prawda nie przypomina typowej kruszonki, ponieważ nie ma charakterystycznych "zlepek". Ale były! :D Tylko podczas pieczenie całość się rozlała, tworząc taką jakby słodką migdałowo-kokosową powłokę. Mimo wszystko kruszonka wyszła niesamowicie przepyszna i świetnie wkomponowuje się w to ciacho owsiane :)

Składniki:

  • 125 g płatków owsianych
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 5 suszonych fig (użyłam firmy Agnex)
  • 10 suszonych śliwek (użyłam firmy Agnex)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml maślanki
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 jajko

Migdałowa "kruszonka":

  • 50 g migdałów (użyłam firmy Agnex)
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego 

Przygotowanie:

  1. Płatki zmiel na mąkę. Dodaj olej, proszek do pieczenia, maślankę, miód oraz jajko. Wymieszaj za pomocą łyżki. 
  2. Suszone owoce pokrój w paski i dodaj co ciasta. Wymieszaj. 
  3. Teraz przygotuj migdałową kruszonką. Zmiel dokładnie migdały, dodaj miód i olej kokosowy. Wymieszaj.
  4. Keksówkę wyłóż papierem o pieczenia i wylej masę. 
  5. Na wierzchu ułóż migdałową kruszonkę. 
  6. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 40 minut. 

5 komentarzy:

  1. pyszności!

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale ładne i zdrowe ciacho :) Idealne na niedzielne popołudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudowności!! :D Kruszonka jest wspaniała uwielbiamy jak chrupie podczas jedzenia :D Maczałybyśmy w jogurcie naturalnym to ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z tymi wszystkimi dodatkami musiało być cudowne. Wygląda smakowicie, a kruszonkę z migdałów uwielbiam (bo tą zwykłą to zawsze zeskrobuję :P)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda naprawdę smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...