Sałatka owocowa z kaszą jaglaną i lekkim dressingiem :)

20 sierpnia 2015

Sezon na letnie owoce nadal trwa. Postanowiłam wykorzystać ten fakt i stworzyć sałatkę owocową. Sałatkę tę wzbogaciłam w kaszę jaglaną, dzięki czemu stała się bardziej pożywniejsza i idealna na poranny posiłek. Kwintesencją sałatki był lekki dressing na bazie oleju arganowego, miodu i soku z cytryny - przepyszny! Słodko-kwaśny z delikatnym akcentem smakowym oleju arganowego. Wybaczcie, że nie potrafię określić jego smaku, ale jest on dla mnie bardzo oryginalny, niepowtarzalny, dlatego polecam go spróbować osobiście - chyba, że już to robiliście, wtedy napiszcie jakie są Wasze odczucia smakowe. Tymczasem zapraszam na prostą i szybką sałatkę owocową.


Składniki:
  • 40 g kaszy jaglanej 
  • 200 ml mleka lub napoju roślinnego 
  • owoce sezonowe (u mnie: jeżyny, maliny, borówki, porzeczki i poziomki)
Dressing: 

Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj mleko, wsyp kaszę i gotuj do wchłonięcia płynu. 
  2. Na talerzu możesz ułożyć ją w wybranej przez siebie formie (u mnie serduszka).
  3. Ułóż ulubione owoce.
  4. Całość polej przygotowanym dressingiem (wystarczy wymieszać olej arganowy, miód i sok z cytryny).

6 komentarzy

  1. jak prosto i smacznie, a przy tym uroczo podane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosto, pięknie i smacznie! Śliczne zdjęcia ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne serduszka! :) Rzeczywiście, nie pomyślałam o tym, że zwyczajnie ugotowaną kaszę można podać nadając jej jakiś ciekawy kształt. Muszę wykorzystać te nowo nabytą wiedzę... ;-P

    OdpowiedzUsuń
  4. Taką sałatkę to ja zjem chętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze serduszka :D W takiej oprawie każdy z chęcią by je zjadł :)

    OdpowiedzUsuń