Chlebek bananowy "chodził za mną" już od dłuższego czasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga wielu składników, a i te zawsze można trochę zmodyfikować po swojemu. Jest wilgotny i bardzo miękki. Słodki oraz puszysty. Suszone owoce zmiękły całkowicie, nawet bez namaczania. Troszkę cynamonu i kakao nadało delikatnej nutki tych składników. Częstując innych nie mówcie, że to "chlebek", bo jakoś za dużo chętnych na niego wtedy nie ma - "Jak to, przecież chleba na deser nie będę jadła/jadł". Chyba, że chcecie aby więcej zostało dla Was to wtedy mówcie, że to chleb 😂
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej
- 240 g bananów (2 średnie szt.)
- 1 jajko
- 100 g mix'u daktyli, moreli, rodzynek (RAWFOODS)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki kakao
- 15 g oleju kokosowego
- 150 ml mleka
Przygotowanie:
- Banana rozgnieć widelcem na "paćkę".
- Suszone owoce drobno pokrój.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
- Piekarnik nagrzej na 180*C.
- Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz przez 40-45 minut w 180*C.
Tak dawno już nie robiłam, a akurat mam w domu mnóstwo mocno dojrzałych bananów :D Twój wygląda genialnie :)
OdpowiedzUsuńWilgotny chlebek bananowy darzymy ogromną miłością :D A my zawsze dodajemy jeszcze orzechy do niego :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie! Orzechy! Zapomniałam o nich :) Dodam następnym razem :)
UsuńUwielbiam chlebek bananowy :D
OdpowiedzUsuńWygląda bardziej jak ciasto do kawy :-P.
OdpowiedzUsuńTak, bo to właśnie takie ciacho :P Nie wiem dlaczego nazywa się go "chlebkiem", może dlatego że jest mniej słodkie, formą przypomina chleb... ;)
UsuńKocham chlebek bananowy! Uwielbiam zajadać z serkiem wiejskim albo grani :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/