Chlebek bananowy :)

6 lutego 2016

Chlebek bananowy "chodził za mną" już od dłuższego czasu. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Nie wymaga wielu składników, a i te zawsze można trochę zmodyfikować po swojemu. Jest wilgotny i bardzo miękki. Słodki oraz puszysty. Suszone owoce zmiękły całkowicie, nawet bez namaczania. Troszkę cynamonu i kakao nadało delikatnej nutki tych składników. Częstując innych nie mówcie, że to "chlebek", bo jakoś za dużo chętnych na niego wtedy nie ma - "Jak to, przecież chleba na deser nie będę jadła/jadł". Chyba, że chcecie aby więcej zostało dla Was to wtedy mówcie, że to chleb 😂



Składniki:
  • 200 g mąki pełnoziarnistej 
  • 240 g bananów (2 średnie szt.)
  • 1 jajko 
  • 100 g mix'u daktyli, moreli, rodzynek (RAWFOODS)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki kakao
  • 15 g oleju kokosowego
  • 150 ml mleka 

Przygotowanie:
  1. Banana rozgnieć widelcem na "paćkę".
  2. Suszone owoce drobno pokrój.
  3. Wszystkie składniki przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
  4. Piekarnik nagrzej na 180*C. 
  5. Masę przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  6. Piecz przez 40-45 minut w 180*C.

7 komentarzy

  1. Tak dawno już nie robiłam, a akurat mam w domu mnóstwo mocno dojrzałych bananów :D Twój wygląda genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wilgotny chlebek bananowy darzymy ogromną miłością :D A my zawsze dodajemy jeszcze orzechy do niego :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie! Orzechy! Zapomniałam o nich :) Dodam następnym razem :)

      Usuń
  3. Wygląda bardziej jak ciasto do kawy :-P.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, bo to właśnie takie ciacho :P Nie wiem dlaczego nazywa się go "chlebkiem", może dlatego że jest mniej słodkie, formą przypomina chleb... ;)

      Usuń
  4. Kocham chlebek bananowy! Uwielbiam zajadać z serkiem wiejskim albo grani :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń