wtorek, 22 marca 2016

Wegańska fasolka z pomidorami i ryżem :)

Pyszna, szybka i bardzo zdrowa propozycja obiadowa :) 
Wegetariańska, wegańska potrawka z warzyw z dodatkiem ryżu parabolicznego.

Składniki (2 porcje):
  • 70 g ryżu parabolicznego (Targroch)
  • 450 g mrożonej fasolki szparagowej 
  • 2 starte drobno marchewki 
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (Targroch) 
  • przyprawy: curry, papryka słodka, pieprz cayenne, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie, sól himalajska - do smaku 
Przygotowanie:
  1. Ryż ugotuj w 180 ml wody. 
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy, dodaj posiekane cebulę i czosnek. Delikatnie zeszklij. 
  3. Następnie wlej zblendowane pomidory, startą marchewkę oraz zamrożoną fasolkę. Duś pod przykryciem ok. 20 minut. 
  4. Dodaj ulubione przyprawy. Dokładnie wymieszaj i duś kolejne 10-15 minut. 
  5. Fasolkę nałóż na wcześniej wyłożony, ugotowany ryż. 

4 komentarze:

  1. Świetny przepis ;-) Potrawa na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie ;-)
    Ja zapraszam do przeczytania moich przepisów na http://carmenwkuchni.blox.pl ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale nam się teraz zamarzyła pełna miska fasolki szparagowej! :D Super obiad, trafiłaś w nasze gusta jak zawsze :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie w 100% w moim guście, tylko ryż bym zamieniła na basmati :) Wygląda cudnie, zdrowo i treściwie; )

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, moje smaki! Uwielbiam fasolkę, a w połączenie z sosem pomidorowym jest niezastąpiona :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...