Prawdopodobnie się powtórzę pisząc, że kasza jaglana jest jedną z moich najlepszych kasz. Najbardziej lubię ją w wersji na słodko i chyba taką tylko jadłam do tej pory. Dlatego też, przepis poniżej nie mógł być inny jak właśnie słodki. Kulki jaglane zrobiłam po raz pierwszy, zazwyczaj takie słodkości przygotowywałam z suszonych owoców i orzechów. Jednak posiadanie gorzkiej kuwertury zmobilizowało mnie do zrobienia tych przepysznych kulek. Są miękkie w środku, a podczas gryzienia słychać przyjemny trzaski czekolady. Połączenie kaszy jaglanej z czekoladą wyszło idealnie! Smaki pasują do siebie perfekcyjnie! Dodatkowo masę jaglaną posłodziłam syropem z agawy i urozmaiciłam masłem orzechowym - PYCHA!
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 50 g masła orzechowego 100%
- 50 g syropu z agawy
- 75 g kuwertury gorzkiej lub czekolady
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą 2-3 razy. Zagotuj 200 ml wody, wsyp kaszę i gotuj do momentu wchłonięcia całej wody (ok. 10 minut).
- Ugotowaną kaszę przełóż do malaksera, dodaj syrop z agawy oraz masło orzechowe. Zblenduj na gładką konsystencję.
- Uformuj ok. 10 kulek, za każdym razem zmocz delikatnie dłonie, aby masa jaglana nie przywiera i dało się łatwo ulepić kulki.
- W naczyniu rozpuść kuwerturę.
- Każdą kulkę nabij na wykałaczkę i obtocz z rozpuszczonej masie czekoladowej.
- Pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
I jeszcze z masłem orzechowym!! Ty to chyba umiesz czytać w naszych myślach :D Jak już robić takie kuleczki to chyba z kilogram od razu :D
OdpowiedzUsuńBałabym się zrobić z takiej ilości - mogłyby zniknąć w zastraszającym tempie :P
UsuńCoś czuj, że takie kulki nie wytrwałyby długo w moim domu :)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie - zarówno wnętrze jak i "obudowa" :) Uwielbiam kaszę jaglaną z masłem orzechowym :)
OdpowiedzUsuńBoskie! Ja również kocham kaszę jaglaną :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie ;) Aż mam ochotę na małe co nieco :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam kuleczki są przepyszne z tym że dałam 100g masła orzechowego plus wiórki kokosowe ,zdecydowanie polecam ale większa ilość masła wtedy jest ten smak
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo, że Ci smakowało :) To prawa, masło orzechowe robi swoje i podejrzewam, że było pysznie wraz z tymi wiórkami kokosowymi ;)
Usuń