poniedziałek, 13 czerwca 2016

Wege makaron z sosem z czerwonej soczewicy :)

Te danie było po prostu prze prze pyszne! A zarazem łatwe i szybkie w przygotowaniu :) Co my tutaj mamy. Makaron pełnoziarnisty z dodatkiem spiruliny, dzięki czemu zyskuje ten fantastyczny, zielony kolor oraz gęsty sos z czerwonej soczewicy. Sos składa się jedynie z podstawowych warzyw jak cebula i czosnek, niewielkiej ilości koncentratu oraz ryżowej śmietanki. Jego konsystencję zagęściłam bezglutenową mąką z soczewicy, która w tym zadaniu sprawdziła się genialnie! Świetnie zagęściła danie i nadała dodatkowego smaku. Jak widać na zdjęciu makaron jest w postaci kuli, a to za sprawą tego, że zaraz po ugotowaniu przelałam go przez małe sitko i tak został chwilę i zastygł, więc pomyślałam, że w takiej formie go podam :) 


Składniki (2 porcje):
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj al dente wg instrukcji podanej na opakowaniu. To jest ok. 15 minut.
  2. W rondelku rozgrzej oliwę i delikatnie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlej trochę wody, przykryj pokrywką i duś ok. 15 minut.
  3. Kolejno dodaj koncentrat i przyprawy. Duś 10 minut.
  4. Mąkę z soczewicy wraz z kremem ryżowym rozmieszaj w 200 ml wody, tak aby nie było żadnych grudek.
  5. Powstałą zawiesinę wlej do rondelka i mieszaj chwilę, aż sos zgęstnieje.
  6. Ugotowany makaron wyłóż na talerz, na wierchu ułóż przygotowany sos. 

4 komentarze:

  1. Ciekawe czy ten makaron by nam zasmakował, bo sos to na pewno tak :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie pomyślałabym chyba, aby z soczewicy zrobić sos.. CIekawy pomysł !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten makaron mnie zaciekawił :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...