Co u Was przeważa w posiłkach śniadaniowych? U mnie są to zdecydowanie owsianki, teraz też troszkę częściej placki, jednak po spróbowaniu poniższego miksu na bazie komosy ryżowej na pewno będą właśnie i komosanki. Są proste w przygotowaniu i nie wymagają dużej ilości czasu. A dzisiejsza komosanka skrywa oczywiście quinoę ugotowaną na mleku migdałowym z wanilią i tłuszczem kakaowym. Naturalną słodycz w postaci stewi. I mnóstwo dodatków, ciekawych i pysznych - suszone banany, jagody goji, orzechy włoskie i pistacje. Opcjonalnie można dodać świeże owoce, u mnie maliny. Ta komosanka smakuje genialnie! Można wyczuć waniliowy posmak z delikatną nutką kakao. A dobrane dodatki idealnie wpasowują się w tą gęstą i słodziutką masę.
Wszystkie składniki potrzebne do jej przygotowania znajdziecie w sklepie Bio Lovers :)
Składniki:
- 50 g komosy ryżowej trójkolorowej (Bio Lovers)
- 250 ml mleka migdałowego (Bio Lovers)
- kilka kropel stewii w płynie (Bio Lovers)
- 1/3 łyżeczki wanilii mielonej (Bio Lovers)
- 5 krążków tłuszczu kakaowego (Bio Lovers)
- kilka orzechów włoskich (Bio Lovers)
- kilka pistacji (Bio Lovers)
- 1 łyżka jagód goji (Bio Lovers)
- 2 suszone banany (Bio Lovers)
- kilka malin (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Zagotuj mleko. Dodaj opłukaną pod bieżącą wodą quinoę, stewię i wanilię. Zagotuj ponownie, przykryj pokrywką i pozostaw na małym ogniu przez 20 minut.
- Następnie dodaj tłuszcz kakaowy, wymieszaj i gotuj już na pełnej mocy przez 5 minut.
- Ugotowaną komosę ryżową przełóż do miseczki i ułóż dodatki.
Takie śniadanie to bogactwo witamin i minerałów :-)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńU mnie w śniadaniach przeważa owsianka, ale soboty bez placków sobie nie wyobrażam ;)
Nie za bardzo lubię komosę, ale ta kusi! :)
OdpowiedzUsuńSzczególnie wygrałaś tymi dodatkami :D Takie miksy smaków są u nas bardzo mile widziane :D
OdpowiedzUsuń