Przepyszne ciasteczka wykonane głównie z płatków owsianych z niewielkim dodatkiem orkiszowych, które również możecie zamienić na owsiane. Ciacha przybrały nieco inną formę, ze względu na wykładanie ich na blaszkę za pomocą gałkownicy do lodów. Odznaczają się wyważonym aromatem kakaowym i znacząco wyczuwalną gorzką czekoladą (tutaj kuwertura). Są słodkie i mięciutkie. Bardzo pyszne, aż trudno się od nich oderwać.
Składniki:
- 150 g płatków owsianych
- 50 g płatków orkiszowych
- 50 g mixu orzechowego crunchy (Primavika)
- 50 g masła z nerkowców (Primavika)
- 1 jajko
- 15 g kakao
- 50 g oleju kokosowego
- 80 g ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego z mieloną wanilią
- 80 g jogurtu naturalnego
- 35 g gorzkiej kuwertury/czekolady
Przygotowanie:
- Olej kokosowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej.
- Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w malakserze/blenderze na mąkę.
- Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wsyp do miski, dodaj upłynniony olej kokosowy, zmielone płatki i dokładnie wymieszaj.
- Kuwerturę/czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj za pomocą gałkownicy do lodów porcję masy. Z podanych składników wychodzi 7 ciasteczek.
- Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 17-18 minut.
Trochę przypominają mi bułeczki :)
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest, że niektórym mogą one kształtem przypominać bułeczki, a raczej mini bułeczki :P Jednak bułeczkami nie są, a ciasteczkami w nowej formie podania :D
UsuńJest w co się wgryźć :)
UsuńMusiały być przepyszne ! Czekolada i masło orzechowe to zawsze pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym takie.
OdpowiedzUsuńPyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńMam pytanie, one są chrupiące lekko ? :) Bo wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/
Wyżej pisałam, że są mięciutkie :) Po upieczeniu wierzchnia warstwa je może troszeczkę chrupiąca, ale tak mało znacząco. Po kilku dniach leżakowania, bez przykrycia nadal są miękkie :)
UsuńMają świetny kształt i kolor :)
OdpowiedzUsuńAle byśmy się w nie wgryzły! :D do tego z orzechami to już w ogóle miodzio :P ten ugryziony po prostu rozwalił nas totalnie, tak teraz mamy na niego ochotę ;)
OdpowiedzUsuńZdjęcia ugryzionych wypieków są najlepsze :)
UsuńAlbo torty to najlepsze są w przekroju :D
UsuńTak, to też :)
UsuńSą cudowne! Jak myślisz, czym mogłabym zastąpić jajko i jogurt? :)
OdpowiedzUsuńJajko bananem albo siemieniem lnianym mielonym wymieszanym z wodą, a jogurt bezproblemowo napojem roślinnym albo właśnie roślinnym jogurtem :P Przy napoju dodaj go tyle, aby masa nie była lejąca, tylko właśnie zwarta, gęsta, łatwa do nakładania :) Daj znać jak coś wykombinujesz przy takiej zamianie :)
Usuń