Owsiane ciasteczka czekoladowe z masłem orzechowym :)

17 lipca 2016

Przepyszne ciasteczka wykonane głównie z płatków owsianych z niewielkim dodatkiem orkiszowych, które również możecie zamienić na owsiane. Ciacha przybrały nieco inną formę, ze względu na wykładanie ich na blaszkę za pomocą gałkownicy do lodów. Odznaczają się wyważonym aromatem kakaowym i znacząco wyczuwalną gorzką czekoladą (tutaj kuwertura). Są słodkie i mięciutkie. Bardzo pyszne, aż trudno się od nich oderwać.


Składniki:
  • 150 g płatków owsianych 
  • 50 g płatków orkiszowych 
  • 50 g mixu orzechowego crunchy (Primavika)
  • 50 g masła z nerkowców (Primavika)
  • 1 jajko
  • 15 g kakao
  • 50 g oleju kokosowego 
  • 80 g ksylitolu 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego z mieloną wanilią
  • 80 g jogurtu naturalnego 
  • 35 g gorzkiej kuwertury/czekolady 

Przygotowanie:
  1. Olej kokosowy delikatnie podgrzej, aby był w postaci płynnej. 
  2. Płatki owsiane i orkiszowe zmiel w malakserze/blenderze na mąkę. 
  3. Wszystkie składniki (oprócz czekolady) wsyp do miski, dodaj upłynniony olej kokosowy, zmielone płatki i dokładnie wymieszaj. 
  4. Kuwerturę/czekoladę pokrój w drobną kostkę i dodaj do masy. Wymieszaj. 
  5. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Nakładaj za pomocą gałkownicy do lodów porcję masy. Z podanych składników wychodzi 7 ciasteczek. 
  6. Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 17-18 minut. 

15 komentarzy

  1. Trochę przypominają mi bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest, że niektórym mogą one kształtem przypominać bułeczki, a raczej mini bułeczki :P Jednak bułeczkami nie są, a ciasteczkami w nowej formie podania :D

      Usuń
    2. Jest w co się wgryźć :)

      Usuń
  2. Musiały być przepyszne ! Czekolada i masło orzechowe to zawsze pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam pytanie, one są chrupiące lekko ? :) Bo wyglądają przepysznie :)
    Zapraszam . https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyżej pisałam, że są mięciutkie :) Po upieczeniu wierzchnia warstwa je może troszeczkę chrupiąca, ale tak mało znacząco. Po kilku dniach leżakowania, bez przykrycia nadal są miękkie :)

      Usuń
  4. Mają świetny kształt i kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale byśmy się w nie wgryzły! :D do tego z orzechami to już w ogóle miodzio :P ten ugryziony po prostu rozwalił nas totalnie, tak teraz mamy na niego ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Są cudowne! Jak myślisz, czym mogłabym zastąpić jajko i jogurt? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko bananem albo siemieniem lnianym mielonym wymieszanym z wodą, a jogurt bezproblemowo napojem roślinnym albo właśnie roślinnym jogurtem :P Przy napoju dodaj go tyle, aby masa nie była lejąca, tylko właśnie zwarta, gęsta, łatwa do nakładania :) Daj znać jak coś wykombinujesz przy takiej zamianie :)

      Usuń