piątek, 28 października 2016

Bezglutenowe gryczane pierogi z dynią :)

Pierogi mojej Mamy są najlepsze na świecie! I chyba każdy tak powie o wyrobach kuchennych swoich Mam - w końcu kto gotuje lepiej niż one same :) Podczas ostatnio przygotowywanych przez Mamę pierogów postanowiłam przyrządzić swoje, bardziej inne, ale nadal pierogi. Są w pełni bezglutenowe i wegańskie. Co prawda ciasto trochę sprawiało mi trudności, ale wybrnęłam i powstałe pyszne kluski wypełnione dyniowo-jaglanym farszem, który przerósł moje oczekiwania, był przepyszny! Ciasto jest niecko "klejące", czuć, że nie ma glutenu, ale nadal jest smaczne. Gotowe pierożki zajadałam polane sojową śmietanką :)


Ciasto:
Farsz:
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • 1/2 małej pieczonej dyni Hokkaido 
  • 1/2 dużej cebuli
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1 czubata łyżka oleju palmowego (Look Food) 
  • przyprawy: curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, papryka słodka, sól himalajska (Look Food)
Przygotowanie:

FARSZ:
  1. Kaszę jaglaną opłucz i ugotuj w 250 ml wody.
  2. Dynię oczyść z pestek i miąższu (skórkę zostaw!), pokrój na ćwiartki i upiecz w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 50 minut. 
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem. 
  4. Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj wraz z przyprawami na prawie bezgrudkową masę. 
CIASTO:
  1. Mąki wsyp do miski, dodaj sól i wlej wodę. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie ugniataj rękoma. Nie zapominaj o podsypywaniu ciasta mąką, ponieważ bardzo się klei. 
  2. Wyrobione ciasto pozostaw do ostygnięcia, gdyż ciepłe będzie sprawiać trudności podczas lepienia. 
  3. Ciasto rozwałkuj na grubszy placek i za pomocą szklanki wycinaj koła. 
PIEROGI:
  1. Do dużego garnka wlej wodę (1/2 objętości garnka) i zagotuj. 
  2. Do każdego wyciętego z ciasta koła nakładaj po łyżeczce farszu i zawijaj tworząc pierogi. Co chwilę obsypuj palce mąkę, aby zapobiec przyklejaniu ciasta do dłoni. 
  3. Kiedy woda mocno się gotuje możesz wrzucić ulepione pierogi (ok. 15 sztuk na porcję). Delikatnie zamieszaj do spodu drewnianą łyżką. 
  4. Pierogi są gotowe w momencie wypłynięcia na powierzchnię i ponownemu zagotowaniu się wody. 
  5. Kolejne porcje pierogów gotuj tak jak powyżej. 

5 komentarzy:

  1. Podoba mi sie ten farsz, choć trudno mi wyobrazić sobie jego smak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. To nadzienie prosi się o zjedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gryczane musiały być pyszne :) Mąka ziemniaczana dodana do ciasta pewnie wpływa na lepszą konsystencję - kiedyś piekłam bułki z dużą ilością mąki gryczanej i popękały, więc pewnie ciasto pierogowe byłoby suche.. Pomysł na farsz ciekawy - nigdy takiego nie jadłam i z chęcią bym spróbowała... wyślij mi porcję :D A co do gotowania naszych Mam to uwierz, ze nie każda gotuje tak dobrze :P

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłyśmy kiedyś podobne ale jednak ciasto nadal było dla nas za twarde w stosunku do tych zwykłych pszennych takich mięciutkich i rozpływających się w ustach :D W tym roku musimy zrobić jeszcze jedno podejście :D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...