Bezglutenowy biszkopt z kremem kokosowym :)

13 października 2016

Pewnego dnia obiecałam komuś pyszny, ale zaznaczyłam, że zdrowy wypiek. I tak oto powstało to cudo! To ciasto jest tak pyszne, że aż normalnie brak słów 😂 Ciastem jest bezglutenowy biszkopt, przygotowany z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej, który kompletnie nie sprawia żadnych problemów podczas pieczenia. Nadzieniem i wierzchnią warstwą ciasta jest obłędnie pyszny krem jogurtowo-kokosowy! Na wierzchu świeże malinki i gorzka czekolada. Całość smakuje fantastycznie, nieziemsko, bajecznie! Ciasto zrobiłam wieczorem, gdzie nazajutrz, późnym rankiem nie było już po nim śladu! Zajadały się nim i wychwalały osoby dość sceptycznie nastawione do zdrowej żywności i przygotowanych z niej potraw. Także z pewnością zasmakuje każdemu.



Biszkopt:
Krem:
Dodatkowo:
  • woda z sokiem z cytryny i syropem klonowym do nasączania biszkoptu
  • gorzka kuwertura/czekolada 
  • świeże maliny 

Przygotowanie:
  1. KREM: Do miksera przełóż jogurt, mus kokosowy i syrop klonowy. Miksuj na najwyższych obrotach przez jakiś czas. Następnie rozpuść agar w 1/2 szklanki wody i wlej do pozostałych składników. Zamiksuj i przełóż do lodówki do stężenia.
  2. BISZKOPT: Białka oddziel od żółtek i ubij na pianę. W trakcie ubijania dodawaj powoli erytrol, kolejno żółtka, a następnie zmniejszając obroty miksera wymieszane mąki z sodą oczyszczoną. Formę (u mnie duża keksówka) wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę i wstaw do piekarnika ustawionego na 180*C, piecz 35 minut. Po wyciągnięciu upuść na podłogę z 1/2 metra wysokości (taką czynność wykonuje się, aby biszkopt nie opadł i faktycznie się to sprawdziło). Pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  3. CIASTO: Ostygnięty biszkopt przekrój na dwie części. Każdą nasącz wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i syropem klonowym. 2/3 masy wyłóż jako środek ciasta, a pozostałą częścią wysmaruj zewnętrzną część biszkoptu. Na wierzchu ułóż maliny, a następnie całość oblej gorzką kuwerturą lub czekoladą.

4 komentarze

  1. Wygląda tak ślicznie, że szkoda jeść ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały biszkopt a krem jeszcze lepszy <3 Naprawdę musi być pyszne:-D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł na krem, na pewno rewelacyjnie komponował się z malinami :)

    OdpowiedzUsuń