Uwielbiam hummus! I mogłabym go jeść niemalże codziennie, gdyby nie to, że przygotowany jest z ciecierzycy, która jako strączek nie współgra z moim układem pokarmowym. Poniższa pasta jest bajecznie pyszna! Niezwykle kremowa, puszysta, subtelnie słodka, dzięki dodatku dyni. Pure z dyni miałam jeszcze zapasteryzowane z poprzednich lat, ale jego przygotowanie jest w miarę szybkie i łatwe, także nie ma z nim problemu, gdybyście akurat go nie posiadali. Wystarczy upiec dynię, a następnie ją zmiksować. Wracając do hummusu - wyszedł przepyszny! Dlatego gorąco go Wam polecam.
A Wy jadacie takie pasty? Jakie jest Wasz najlepsze połączenie? :)
Składniki:
- 200 g ciecierzycy (475 g po ugotowaniu)
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 150 g tahini (Primavika)
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 150 g puree z dyni (skorzystaj z TEGO przepisu)
Przygotowanie:
- Ciecierzycę dzień wcześniej należy namoczyć w dużej ilości wody z 1,5 łyżeczką sody oczyszczonej.
- Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować w czystej wodzie przez 1-1,5 h. Powinna być gotowa, kiedy ziarno po rozgnieceniu w palcach będzie miało kremową, maślaną konsystencję.
- Lekko ostudzoną ciecierzycę przełóż do malaksera/blendera/miksera i dodaj pozostałe składniki.
- Miksuj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji.
Takiego dyniowego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńHummus z dynią to dla mnie nowość ;) Twój ma piękną konsystencję ;)
OdpowiedzUsuńDyniowego nie jadłam, ale to znak, że czas zrobić hummus - mniam <3
OdpowiedzUsuńHummus uwielbiam,ale z dynią nie jadłam - wygląda fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńMy naprawdę jesteśmy uzależnione od wszelkich warzywnych past a szczególnie hummusów <3 Wspaniała propozycja z dynią :D
OdpowiedzUsuńHummus mogłabym jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńcukryproste.blogspot.com