Hummus z dynią - przepysznie kremowy :)

16 października 2016

Uwielbiam hummus! I mogłabym go jeść niemalże codziennie, gdyby nie to, że przygotowany jest z ciecierzycy, która jako strączek nie współgra z moim układem pokarmowym. Poniższa pasta jest bajecznie pyszna! Niezwykle kremowa, puszysta, subtelnie słodka, dzięki dodatku dyni. Pure z dyni miałam jeszcze zapasteryzowane z poprzednich lat, ale jego przygotowanie jest w miarę szybkie i łatwe, także nie ma z nim problemu, gdybyście akurat go nie posiadali. Wystarczy upiec dynię, a następnie ją zmiksować. Wracając do hummusu - wyszedł przepyszny! Dlatego gorąco go Wam polecam.

A Wy jadacie takie pasty? Jakie jest Wasz najlepsze połączenie? :) 


Składniki:
  • 200 g ciecierzycy (475 g po ugotowaniu)
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150 g tahini (Primavika)
  • 2 małe ząbki czosnku 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 150 g puree z dyni (skorzystaj z TEGO przepisu) 

Przygotowanie:
  1. Ciecierzycę dzień wcześniej należy namoczyć w dużej ilości wody z 1,5 łyżeczką sody oczyszczonej. 
  2. Nazajutrz cieciorkę trzeba dokładnie opłukać i gotować w czystej wodzie przez 1-1,5 h. Powinna być gotowa, kiedy ziarno po rozgnieceniu w palcach będzie miało kremową, maślaną konsystencję. 
  3. Lekko ostudzoną ciecierzycę przełóż do malaksera/blendera/miksera i dodaj pozostałe składniki. 
  4. Miksuj do momentu uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji. 

6 komentarzy

  1. Takiego dyniowego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hummus z dynią to dla mnie nowość ;) Twój ma piękną konsystencję ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dyniowego nie jadłam, ale to znak, że czas zrobić hummus - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Hummus uwielbiam,ale z dynią nie jadłam - wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. My naprawdę jesteśmy uzależnione od wszelkich warzywnych past a szczególnie hummusów <3 Wspaniała propozycja z dynią :D

    OdpowiedzUsuń