sobota, 26 listopada 2016

Przepyszne, wegańskie crumble jabłkowe :)

Crumble robiłam po raz pierwszy. Jest to pyszny deser, który pod chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe podwieczorki.


Składniki - masa jabłkowa:
  • 6 dużych jabłek 
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g moreli suszonych (najlepiej niesiarkowanych)
  • 100 g daktyli suszonych
  • coś do posłodzenia, jeśli jabłka są kwaśne
Składniki - kruche ciasto:
  • 300 g płatków owsianych
  • 100 g migdałów
  • 100 g masła orzechowego (u mnie crunchy)
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g miodu/syropu daktylowego/nektaru kokosowego/syropu klonowego

Przygotowanie:
  1. Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć do garnka kamiennego Stone Legend (Delimano), wlej 1/3 szklanki wody, dodaj przyprawy i wymieszaj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś ok. 10 minut. Następnie dodaj pokrojone owoce suszone i duś kolejne 10 minut. Pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu. Po ok. 20 minutach woda powinna odparować, ale jeżeli tak się nie stanie, należy smażyć jabłka bez przykrycia, na większym ogniu, do momentu odparowania nadmiaru wody.
  2. Na patelni rozpuść olej kokosowy wraz miodem i masłem orzechowym. Jeżeli używasz innego słodu, który jest w płynnej postaci i tak samo masz płynne masło orzechowe, wówczas dodasz te produkty bezpośrednio do pozostałych składników.
  3. Płatki owsiane podziel na trzy części. Pierwszą zmiel na mąkę w Nutribullet, kolejną zmiel, ale na drobną konsystencję, przypominającą otręby, a trzecią część pozostaw bez naruszenia. Migały także lekko zmiel, a raczej pokrusz w Nutribullet.
  4. Do miski wsyp wszystkie płatki owsiane, dodaj pokruszone migdały i rozpuszczony olej kokosowy wraz ze słodem i masłem orzechowym. Wymieszaj całość.
  5. Uprażone jabłka rozprowadź po całej powierzchni garnka kamiennego, na wierzch wyłóż kruche ciasto i całość włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie 10 minut w 150*C.

Aktualnie garnek kamienny Stone Legend możesz zakupić w promocyjnej cenie za 64 zł, czyli aż -50% od ceny standardowej!!! A także krajalnicę spiralną Brava w cenie 69 zł, czyli -40% od ceny standardowej!!! Spiesz się i skorzystaj z okazji, bo promocja trwa tylko do niedzieli (27.11.) 

Więcej o garnku kamiennym pisałam TUTAJ, a o krajalnicy spiralnej TUTAJ :) 


UWAGA! UWAGA! UWAGA!

Specjalnie dla Was! Kod rabatowy o wartości -10% na każdy, dosłownie każdy Nutribullet dostępny na stronie SKLEPU!!!! Możecie z niego korzystać aż do końca grudnia :) Niedawno w ofercie pojawił się całkiem nowy, ekstra mocny sprzęt - Nutribullet Rx, ponadto z okazji zbliżających się Świąt Nutribullety będą dostępne w trzech nowych kolorach (kod w przypadku tych produktów nie będzie działał, ponieważ same w sobie będą przecenione o -100zł :))

KOD: ZDROWIENAJEZYKU

Więcej o NUTRIBULLET przeczytacie TUTAJ :) 

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie jadłam crumble, ale wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię crumble :D Zwykłej kruszonki nie lubię, ale taka z płatków owsianych i dodatków jest przepyszna - do jabłek idealna :))

    OdpowiedzUsuń
  3. To tak wygląda bajecznie, że aż brakuje słów i tylko wyobrażamy sobie jak to smakuje :-D

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...