Przepyszne, wegańskie crumble jabłkowe :)

26 listopada 2016

Crumble robiłam po raz pierwszy. Jest to bardzo smaczny deser, który pod chrupiącą kruszonką skrywa przepyszny mus owocowy. Poniższy przepis stworzyłam ze zdrowych produktów, dodatkowo całość jest wegańska i bezglutenowa (jeśli użyjesz bezglutenowych płatków owsianych). Chrupiącą część tworzy owies wymieszany z orzechami. Mus owocowy to prażone jabłka połączone z korzennymi przyprawami i suszonymi owocami. Całość jest przepyszna! Idealna na jesienno-zimowe podwieczorki.


Składniki - masa jabłkowa:
  • 6 dużych jabłek 
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 100 g moreli suszonych (najlepiej niesiarkowanych)
  • 100 g daktyli suszonych
  • coś do posłodzenia, jeśli jabłka są kwaśne
Składniki - kruche ciasto:
  • 300 g płatków owsianych (w wersji bez glutenu użyj certyfikowanych jako bezglutenowe)
  • 100 g migdałów
  • 100 g masła orzechowego 
  • 100 g oleju kokosowego
  • 100 g miodu/syropu daktylowego/nektaru kokosowego/syropu klonowego

Przygotowanie:
  1. Jabłka obierz i pokrój. Wrzuć do garnka (u mnie garnek kamienny Stone Legend od Delimano), wlej 1/3 szklanki wody, dodaj przyprawy i wymieszaj. Przykryj pokrywką, zmniejsz ogień i duś ok. 10 minut. Następnie dodaj pokrojone owoce suszone i duś kolejne 10 minut. Pamiętaj o mieszaniu od czasu do czasu. Po ok. 20 minutach woda powinna odparować, ale jeżeli tak się nie stanie, należy smażyć jabłka bez przykrycia, na większym ogniu, do momentu odparowania nadmiaru wody.
  2. Na patelni rozpuść olej kokosowy wraz miodem i masłem orzechowym. Jeżeli używasz innego słodu, który jest w płynnej postaci i tak samo masz płynne masło orzechowe, wówczas dodasz te produkty bezpośrednio do pozostałych składników.
  3. Płatki owsiane podziel na trzy części. Pierwszą zmiel na mąkę (ja użyłam w tym celu Nutribullet) kolejną zmiel, ale na drobną konsystencję, przypominającą otręby, a trzecią część pozostaw bez naruszenia. Migały także lekko zmiel, a raczej pokrusz, posiekaj.
  4. Do miski wsyp wszystkie płatki owsiane, dodaj pokruszone migdały i rozpuszczony olej kokosowy wraz ze słodem i masłem orzechowym. Wymieszaj całość.
  5. Uprażone jabłka rozprowadź po całej powierzchni naczynia (ja użyłam garnka kamiennego, którego można wkładać do piekarnika), na wierzch wyłóż kruche ciasto i całość włóż do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz przez 20 minut, następnie 10 minut w 150*C.

6 komentarzy

  1. Nigdy nie jadłam crumble, ale wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię crumble :D Zwykłej kruszonki nie lubię, ale taka z płatków owsianych i dodatków jest przepyszna - do jabłek idealna :))

    OdpowiedzUsuń
  3. To tak wygląda bajecznie, że aż brakuje słów i tylko wyobrażamy sobie jak to smakuje :-D

    OdpowiedzUsuń