Chrupaki :)

17 lutego 2017

 Chrupaki od Piekarni Galicyjskiej dość dobrze znałam, zazwyczaj widywałam je na półkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza mąka niż zwykła pszenna. Jest to jednak do zaakceptowania, gdyż uzupełniają ją inne rodzaje mąk - żytnie, graham, orkiszowe, kukurydziane. Chrupaki pozbawione są konserwantów, aromatów, barwników.


CEBULA + SER
mąka pszenna * ser ementaler (19%) * mąka pszenna graham * słonecznik (8%) * mąka żytnia razowa drożdże * siemię (2%) * sezam (2%) *sól morska (2%) * suszona cebula (2%) * mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mielona papryka (0,3%)

W każdym chlebku widać nawet dość sporą ilość ziarenek siemienia lnianego, i trochę mniej sezamu. Na wierzchniej warstwie znajduje się rozpuszczony i zapieczony ser. Jak na smak cebulowy przystało, chrupak ten zarówno pachnie i smakuje tym warzywem. Choć nie jest to tak intensywne, co uważam za duży plus. Inaczej pisząc cebula jest dodana tak akurat. Chrupak jest bardzo chrupiący, czuć wyraźnie także dodatek sera, który nadaje mlecznego, subtelnie tłustego posmaku. Całość komponuje się bardzo smacznie.


DYNIA + SER
mąka pszenna * mąka żytnia razowa * dynia (11%) * ser ementaler 11% (mleko, stabilizator - chlorek wapnia, kultury bakterii) * mąka pszenna graham * siemię lniane (5%) * mąka kukurydziana * gluten pszenny * drożdże * oliwa z oliwek * sól morska * sezam (1%) * mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn)

Po otwarciu opakowania można poczuć delikatny zapach prażonych pestek dyni. Są one także wyczuwalne podczas jedzenia. Zawartość dyni wynosi 11% i podejrzewam, że nie jest to po prostu dynia, jako warzywo tylko właśnie wspomniane pestki dyni. Sera w tej wersji jest nieco mniej niż w tej powyżej, co jest widoczne i zauważalne smakowo. Choć czuć lekką tłustość, która została wzmocniona dodatkiem oliwy z oliwek. Chlebki mają jakby ciemniejszą, pomarańczowo-brązową barwę. Chrupak jest bardzo chrupiący i bardzo dobry.



ORKISZ I SŁONECZNIK
mąka pszenna * mąka orkiszowa pełnoziarnista (20%) * sezam (11%) * słonecznik (11%) * mąka pszenna graham * siemię lniane (8%) * mąka kukurydziana * gluten pszenny * drożdże * oliwa z oliwek * sól morska * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mąka słodowa jęczmienna

Chrupak ten pachnie bardzo naturalnie, może nawet lekko prażonym sezamem. Ziaren słonecznika i sezamu jest na prawdę bardzo dużo i dają o sobie znać podczas jedzenia. W tym chrupaku intensywnie czuć tłustość za sprawą oleistych ziaren, ale także obecności oliwy z oliwek. Świetna chrupkość i pyszny smak.


3 ZIARNA
mąka pszenna * siemię lniane (17%) * mąka pszenna graham * sezam (8%) * mąka żytnia razowa * mąka kukurydziana * słonecznik (5%) * gluten pszenny * drożdże * mąka słodowa jęczmienna * oliwa z oliwek * sól morska * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn)

Chrupak został wzbogacony o trzy róże rodzaje ziaren - słonecznik, siemię lniane, sezam. Najwięcej dodano siemienia lnianego, a najmniej słonecznika, co jest wyraźnie widoczne. Ten chrupak będzie idealny dla wszystkich miłośników ziarenek lnu, gdyż bardzo dobrze czuć je przegryzając chlebek. Nieco delikatniejsza tłustość od wersji z orkiszem i słonecznikiem. Nadal ta sama cudowna chrupkość i świetny smak.


Który smak przypadł Wam najbardziej? :) 

5 komentarzy

  1. Kiedyś je jadłam... pamiętam, że najlepsze okazały się te z ziarenkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadlam tylko ten z dynia i byl wysmienity :) Chetnie zjadlabym tego cebulowego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Któreś jadłam, ale nie pamiętam które. Wszystkie wyglądają smacznie :))

    OdpowiedzUsuń
  4. schrupałbym z przyjemnością ^^
    Obserwuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jeszcze ich nie jadłam, bo pewnie przekonałabym się bardziej do kupna, gdyby przeważała mąka pełnoziarnista :) Ale może kiedyś wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń