Klasyczne kotlety z zielonej soczewicy. Prosty skład, w którym soczewicy towarzyszy jedynie cebula z czosnkiem. Aby lekko zagęścić masę dodałam błonnik owsiany, który z powodzeniem możesz zastąpić mielonymi płatkami owsianymi lub inną mąką. Kotlety wychodzą bardzo dobre, z chrupiącą "skórką" i mięciutkim środkiem.
Składniki (10 kotletów):
- 200 g zielonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju palmowego ekologicznego (Look-Food)
- 2 czubate łyżki błonnika owsianego (Look-Food)
- przyprawy: sól, curry, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy i czarny
Przygotowanie:
- Soczewicę opłucz i zalej 0,5 l wody. Gotuj ok. 30 minut, aż nasiona wchłoną całą wodę. Jeżeli pozostanie trochę wody, a soczewica będzie już miękka, podkręć gaz i gotuj bez przykrywki, aby odparować pozostałą wodę.
- W tym czasie na patelni rozgrzej olej i podsmaż posiekaną cebulę z czosnkiem.
- Następnie wszystkie składniki przełóż do malaksera/blendera i zmiksuj na w miarę gładką konsystencję.
- Za pomocą dwóch łyżek nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia czubatą łyżkę masy i uformuj kształt kotleta.
- Piecz w nagrzanym na 200*C piekarniku przez 35 minut.
Boskie :) Muszę zrobić.
OdpowiedzUsuńOstatnio podobnie robiłam farsz do pierogów z soczewicą, ale zagęściłam siemieniem lnianym - pycha!
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłam takich kotlecików z zielonej soczewicy... dawno nie jadłam zielonej soczewicy. Chyba trzeba sobie o niej przypomnieć ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają tak chrupiąco i podoba mi się ich skład :))
OdpowiedzUsuńFaktycznie widać, że są chrupkie z zewnątrz a mięciutkie w środku <3 To musi być poezja :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam je po raz pierwszy i na obiedzie rodzinnym rozeszły się dosłownie w kilka sekund, sama załapałam się już tylko na dwa ;) Następnym razem będę wiedziała, aby zrobić ich więcej bo tak posmakowały każdemu. Super blog i przepis! Może warto pomyśleć o tym, aby prowadzić jakieś warsztaty kulinarne, bo masz ciekawe przepisy i pokazujesz, że dobry obiad wcale nie musi być drogi. Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuń